Veliki transfer među tehnološkim gigantima

Dodajte komentar

John Giannandrea, jedan od najznačajnijih “Google”-ovih stručnjaka i direktor njihovog odjela za vještačku inteligenciju, napustio je tu kompaniju kako bi preuzeo novu poziciju – i to u kompaniji “Apple”, koja je “Google”-ov veliki rival.

Giannandrea je tako postao dio “Apple”-ovog tima od 16 direktora, koji rade direktno za izvršnog direktora Timothyja D. Cooka, a za svoju novu kompaniju predvodiće “Apple”-ovu strategiju mašinskog učenja i vještačke inteligencije, piše New York Times.

Dovođenje stručnjaka njegovog profila “Apple”-u predstavlja značajan vjetar u leđa u trci sa konkurentima za razvijanje i usavršavanje vještačke inteligencije. Naime, dok se ova kompanija, zahvaljujući iPhoneu, probila na mjesto najvrjednije kompanije na svijetu čijim se akcijama javno trguje, brojni tehnološki stručnjaci iPhoneovu digitalnu asistentkinju Siri procjenjuju manje efikasnom od njenih konkurentskih ”kolega” Google Assistanta i Amazonove Alexe, prenosi “Jutarnji list”.

Budući da je upravo Giannandrea u “Google”-u predvodio integraciju vještačke inteligencije u različite “Google”-ove proizvode, uključujući digitalnog asistenta i internet pretraživanje, te Gmail, njegov prelazak velika je “pobjeda za Apple”, smatraju stručnjaci.

Iz “Apple”-a su poručili i da se u razvoju vještačke inteligencije posebno usmjeravaju na zaštitu privatnosti svojih klijenata i korisnika njihovih uređaja i usluga. Giannandrea bi im trebao pomoći pri razvijanju metoda kojima će neuralne mreže i algoritme programirati bez kompromitiranja privatnosti.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *