Wall Street pao treći dan zaredom, prijeti trgovinski rat

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones oslabio je 248 bodova ili 1 posto, na 24.758 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 2.749 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.496 bodova.

Američka vlada Donalda Trumpa pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.

Doznaje se da Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjeriće se ponajviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za rublje, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

 

I na većini evropskih burzi cijene su dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 7.132 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.233 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14 posto, na 12.237 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *