Izraelska firma proizvela alat koji može da otključa svaki iPhone

Dodajte komentar

Sećate li se pravog malog rata koji se završio sudskim sporom između Applea i FBI koji je tražio od kompanije da otključa telefon teroriste koji je učestvovao u pucnjavi u San Bernardinu prije dvije godine?

Pošto je Apple odbio da pomogne federalnim agentima da pristupe podacima na zaključanom iPhoneu teroriste, FBI je na kraju platio više od milion dolara jednoj kompaniji za otključavanje iPhone 5c.

Izgleda da FBI više neće morati da traži od Applea pomoć oko otključavanja iPhonea. Izraelska firma Cellebrite navodno ima novi hakerski alat koji može da otključa bilo koji iPhone dostupan na tržištu koji radi sa iOS 5 do iOS 11.

Cellebrite inače razvija alate za digitalnu forenziku i programe za mobilne telefone. Najpopularniji proizvod ove firme je Univesal Extraction Device ili UFED koji pomaže istražiteljima da izvuku lozinke i podatke sačuvane na mobilnim telefonima.

Prema pisanju Forbsa, proteklih nekoliko mjeseci izraelska firma je razvila nove tehnike koje je nazvala “Napredne usluge otključavanja i izvlačenja (podataka)” za koje je Cellebrite u dokumentu objavljenom početkom godine objasnio da se mogu primijeniti na “Appleove uređaje i operativne sisteme, uključujući iPhone, iPad, iPad mini, iPad Pro i iPod touch, koji rade sa iOS 5 do iOS 11”.

Prema neimenovanim izvorima koje citira Forbs, Cellebrite može da otključa i iPhone 8 i iPhone X jer oba uređaja rade na sličan način kad je bezbjednost u pitanju.

Osim Appleovih uređaja, Cellebrite ima rješenje i za Android uređaje koje proizvodi Samsung (Galaxy i Note serije), Alcatel, HTC, Huawei, LG, Motorola, ZTE, Google i mnogi drugi.

“Cellebriteove Napredne usluge otključavanja su jedino rješenje industrije za prevazilažeje mnogih vrsta složenih ključeva na vodećim uređajima na tržištu”, kaže se u dokumentu Cellebritea.

Prošlog novembra, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost navodno je uspjelo da otključa iPhone X koji je pripadao osumnjičenom za trgovinu oružjem, vjerovatno uz pomoć stručnjaka Cellebritea.

Cellebrite je firma osnovana 1999. koja proizvodi alate za digitalnu forenziku i softver za mobilne telefone za svoje klijente, među kojima je i američka vlada.

Ni Cellebrite ni Apple nisu komentarisali pisanje Forbsa.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *