Budvanska rivijera ostaje bez dijela imovine zbog restitucije

Dodajte komentar

Hotelska grupa Budvanska rivijera ostala je bez dvije atraktivne zemljišne parcele u Lučicama i u Budvi, koje su postupcima restitucije i deeksproprijacije vraćene bivšim vlasnicima.

Gubljenjem ove imovine smanjuje se vrijednost kompanije, a odluku Komisije za povraćaj u Baru čekaju i za još par parcela u uvali Lučice, koje bi mogle takođe promijeniti vlasnike.

U Budvanskoj rivijeri potvrdili su da se na ovaj način umanjuje kapital te najveće crnogorske hotelske kompanije.

„Naravno da se vraćanjem imovine po bilo kom osnovu narašuva kapital Hotelske grupe Budvanska rivijera. To nije problematika samo ovog privrednog društva već je problematika vezana za sam Zakon o restituciji i njegovu primjenu. Naglašavamo da se ne radi o sudskim postupcima, već o postupcima pred nadležnim Komisijama za povraćaj u vezi restitucije i postupci deeksproprijacije pred Upravom za nekretnine“, pojasnili su u ovoj kompaniji.

Sve nekretnine, kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnina, a koje potražuju mještani, se sada vode kao imovina HG Budvanska rivijera i dio su njene procijenjene vrijednosti.

Sve to se dešava u vrijeme kada se radi elaborat o procjeni kapitala, zbog najavljenog restrukturiranja i podjele kompanije.

Prije više od pola godine Savjet za privatizaciju naložio je da se uradi nova procjena kapitala Budvanske rivijera nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, a što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer.

Za onoliko koliko bude procijenjena vrijednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer biće umanjeno Vladino učešće u ostalom dijelu Budvanske rivijere u kojem će biti Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal, pa će se povećati učešće sada malih akcionara.

Na taj način bi sadašnji manjinski akcionari, firme Miodraga Kostića i Nila Emilfarba, mogli postati većinski vlasnici preostalog dijela kompanije.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija). Oko 15,23 odsto udjela pripada AIK banci iz Beograda, srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, a isto toliko i dvije firme Strateks grupe ukupno 15,2 odsto Nila Emilfarba.

Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da “dijele viziju razvoja te hotelske grupacije i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji”. Oni sada imaju po jednog člana u bordu direktora Budvanske rivijere.

Budvanska rivijera je minulu godinu dobro poslovala, i prema podacima za deset mjeseci imala je promet od 20 miliona eura što je, kako su kazali, više u odnosu na uporedni godišnji period.

Boriće se da još ne izgube i Miločer od Karađorđevića

Jedan od najznačajnijih zemljišnih kompleksa kojima gazduje Hotelska grupa, a koji se nalazi takođe pod restitucijom, je kompleks Sveti Stefan – Miločer, koji potražuje kraljevska porodica Karađorđević. Prestolonasljednik Aleksandar i njegova supruga Katarina de Silva potražuju Vilu Miločer, kompletan Miločerski park, te zemlju na ostrvu Sveti Stefan, nekretnine koje se sada vode na Budvansku rivijeru. Karađorđevići su najavili i da će pravdu tražiti pred sudom u Strazburu.

„Hotelska grupa je o predmetnom postupku u saznanju posredstvom informacija iz medija, jer nikada nije dobila bilo kakav poziv ili odluku koja se tiče navedene imovine. Naravno ukoliko je takav postupak pokrenut, nakon dobijanja neophodne dokumentacije Hotelska grupa Budvanska rivijera će preduzeti sve neophodne radnje u cilju zaštite svoje imovine“, naveli su u Hotelskoj grupi.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *