Lideri EU razmatraju kako da nadoknade manjak u budžetu posle Bregzita

Dodajte komentar

Lideri zemalja Evropske unije sem britanskog premijera, sastali su se u Briselu da bi započeli teške razgovore o tome kako će EU popuniti “rupu u budžetu” od više milijardi eura zbog britanskog odlaska iz Unije.

Ipak, jedan lider je upozorio da ne treba uskoro očekivati konačnu odluku o prvom višegodišnjem budžetu Evropske unije posle Bregzita.

“Ovo je početak intenzivnog i teškog procesa”, upozorio je belgijski premijer Šarl Mišel. “Ima toliko političkih pitanja, osnovnih pitanja, da je neophodno započeti dijalog, da bi svi čuli sve”, prenosi Beta.

Predsjednica Litvanije Dalia Gribauskaite, bivša komesarka EU za budžet, rekla je da se bira “između povećanja budžeta i nalaženja novih izvora, evropskih izvora, ili poreza, ili smanjivanja nekih starih programa”.

Velika Britanija bi kao prva zemlju koja to čini, trebalo da napusti EU krajem marta 2019. godine. Međutim, pregovori o Bregzitu o odlasku Velike Britanije, moraju se okončati do jeseni, tako da parlamenti zemalja članica EU mogu da ratifikuju sporazum o njenom povlačenju.

Izvršno tijelo EU, Evropska komisija procjenjuje da će planirani odlazak Velike Britanije uskratiti EU priliv doprinosa od oko 12 milijardi eura godišnje. Velika Britanija se složila da plati svoj udio u budžetu do 2020. godine.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je prošlog mjeseca izjavio da je budžet EU od 2014. do 2020. godine, koji iznosi oko 1,09 hiljada milijardi eura, nedovoljan za finansiranje rastućih ambicija EU u odbrani, suzbijanju migracije i kontroli granice.

Bregzit neće izazvati samo finansijske glavobolje. Očekuje se da će se lideri složiti da smanje Evropski parlament sa 751 sjedišta na 705, i da uz to preraspodjele poslanička mesta koja će biti upražnjena odlaskom Britanaca.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *