Slovenija će zaštititi NLB od mogućih izvršenja zbog stare devizne štednje

Slovenačka vlada spremna je da zaštiti Novu Ljubljansku banku (NLB) od mogućih otpisa koje joj prijete u slučaju gubitka sporova pred hrvatskih sudovima oko stare devizne štednje hrvatskih građana, koja je štedišama bila isplaćena iz javnog duga preko Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, javljaju u četvrtak slovenački mediji.

Kako tvrdi Slovenački radio, mjere za zaštitu Ljubljanske banke od potraživanja koja u više sudskih postupaka zahtijevaju dvije hrvatske banke trebale su se naći na dnevnom redu vlade još danas, ali je predmet odgođen za iduću nedjelju zbog neusklađenosti između vlade i ministarstva finansija, ali i neslaganja unutar vladajuće koalicije šta traba uraditi.

Više je istaknutih javnih osoba, među njima i savjetnik predsjednika Pahora za finansijska pitanja France Arhar, ovih dana kritikovao je upravu NLB-a što je na osnovi jedne sudske presude u Hrvatskoj isplatilo nekoliko stotina hiljada eura u jednom slučaju tužbe oko tzv. prenesene devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb, a spominjao se i zahtjev za smjenu direktora Matjaža Brodnjaka.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec nazvao je Brodnjakovu odluku nezakonitom, ponovivši stav Ljubljane da je stara devizna štednja sukcesijsko pitanje i da je s Hrvatskom bilo dogovoreno da se svi postupci protiv NLB-a u Hrvatskoj oko toga obustave, u okviru tzv. memoranduma iz Mokrica koji su prije pet godina bili potpisali tadašnji premijeri Milanović i Janša.

Kako navodi Slovenački radio, do sada je u Hrvatskoj doneseno samo nekoliko prvostepenih presuda u kojima je u slučajevima prenesene devizne štednje presuđeno protiv NLB-a, odnosno Slovenije kao vlasnice te banke, ali bi potencijalna šteta za Sloveniju, ako se procesi nastave, mogla biti velika. Riječ je o oko 170 miliona eura potraživanja i još toliko kamata, jer se radi o depozitima koji su na naplatu čekali tridesetak godina. Ukoliko dođe do serije takvih presuda s većim iznosima, NLB bi zbog neplaniranih rashoda možda trebala formirati posebne rezerve ili bi u suprotnome mogla izgubiti licenciju Evropske centralne banke, a moglo bi se dogoditi i to da NLB, koja je i lani poslovala s dobiti, ove godine vlasniku ne bi mogla isplatiti dividende.

U slučaju ovakvih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od izvršenja došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenačka poduzeća, navodi Slovenački radio.

Check Also

Agencije uveliko reklamiraju Vladin ekonomski program za sticanje crnogorskog pasoša

Iako Vlada još nije formirala agenciju koja će upravljati programom ekonomskog državljanstva, nekoliko inostranih firmi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *