EU tržišta: Berze prate pad Wall Streeta

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će zbog jačanja inflacije američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je Londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,85 posto, na 7.219 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 12.387 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.277 bodova.

Loše raspoloženje na buerzama posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, a moguć je i nastavak silaznog trenda jer je jutros terminski S&P 500 indeks u minusu daljnjih 0,3 posto.

To je posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice nakon jučerašnje objave zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji je pokazao da su fukcioneri američke centralne banke sve sigurniji da će morati da povećaju cijenu novca jer jačanje ekonomije podstiče rast inflacije.

Zbog toga su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice porasli na 2,95 posto, novi najveći nivo u četiri godine i nedaleko psihološki važne granice od 3 posto.

A viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *