Dobit Komercijalne banke Beograd u 2017. godini 61 milion eura

Dodajte komentar

Komercijalna banka AD Beograd je u 2017. godini nastavila pozitivne trendove u poslovanju i zabilježila, na kraju godine, dobitak prije oporezivanja u iznosu od 7,187 milijardi dinara, odnosno oko 61 mil EUR.

Kako je saopšteno iz te banke, ostvarena dobit dolazi kao rezultat unaprijeđenog kvaliteta kreditnog portfolija, rješavanja loših plasmana iz ranijih perioda u skladu sa novim regulatornim okvirima, rasta operativne profitabilnosti u redovnom poslovanju uprkos trendu sniženja kamatnih stopa na tržištu, racionalizacije i unaprijeđene efikasnosti kroz opsežnu reorganizaciju poslovne mreže i centralizaciju funkcija podrške, te uvođenja novih digitalnih usluga.

Usvojenim biznis planom je planirano da se ovako pozitivni trendovi u poslovanju Komercijalne banke nastave i ove godine.

Po visini akcionarskog kapitala, Komercijalna banka je i dalje među liderima u Srbiji.

Kada je u pitanju stabilnost poslovanja Banku trenutno karakteriše natprosječna likvidnost i kapitalizovanost, navodi se. U prilog tome govori i pokazatelj adekvatnosti kapitala koji iznosi 27,9%, značajno iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju, nivo štednje u Komercijalnoj banci je na dan 31. decembra 2017. godine, više od 1,6 mlrd EUR.

Po nivou bilansne aktive, prema poslednje raspoloživim podacima NBS, Komercijalna banka zauzima oko 11% domaćeg bankarskog tržišta, dodaje se u saopštenju.

Krajem januara Mila Korugić Milošević imenovana je za novu predsjednicu UO Komercijalne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *