Dobit Deutsche Telekoma porasla 30 posto, povećana dividenda

Deutsche Telekom grupa ostvarila je u prošloj godini prihode od 74,9 milijardi eura, što je 2,5 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je čista dobit porasla gotovo 30 posto, pokazuje finansijski izvještaj tog njemačkog diva.

Prema izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit grupe DT iznosila je u 2017. godini 3,5 milijardi eura, što je za 29,4 posto više nego godinu dana prije. Prilagođena EBITDA DT-a, većinskog vlasnika Hrvatskog telekoma, porasla je, pak, za 4,9 posto, na 22,45 milijardi eura, što je u skladu s planovima.

Investicije grupe u svijetu dostigle su lani rekordnu 12,1 milijardu eura, što je 10,4 posto više nego godinu dana prije, pri čemu se DT usmjerio na izgradnju mreže. Iz kompanije poručuju i da su prošle godine ostvareni svi finansijski planovi.

DT nastavlja rasti na svojim tržištima u svijetu. U 2017. smo ponovno održali sva naša obećanja. Želimo da dioničari zarade od našeg uspjeha, pa stoga planiramo da povećamo dividendu treći put zaredom“, poručio je u izvještaju izvršni direktor DT-a Tim Hottges.

Nadzorni odbor i Uprava DT-a predložili su, naime, skupštini dioničara povećanje dividende za prošlu godinu za pet eurocenti, na 65 eurocenti po dionici. Politiku povećanja dividende Uprava DT-a vodi već godinama, pa je u posljednje tri godine dividenda povećana za ukupno 30 posto.

Check Also

Akvizicije i konsolidacije u sektoru maloprodaje na Balkanu

U narednom periodu možemo da očekujemo modernizaciju oblasti maloprodaje kroz akvizicije i nove investicije, izjavio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *