Pravi se alternativa za kineskom “novom Putu svile”

Dodajte komentar

Australija, Sjedinjene Države, Indija i Japan razgovaraju o zajedničkoj regionalnoj infrastrukturi koja bi bila alternativa kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Prema pisanju “Australian Financial Review”, plan četiri regionalna partnera još je u povojima, “i neće biti dovoljno razrađen da bude predstavljen javnosti” tokom posete australijskog premijera Malcolma Turnbulla SAD-u ove nedjelje.

Međutim, očekuje se da bude uvršten na listu tema o kojima će Turnbull razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom i o njemu se ozbiljno raspravlja.

“Niko ne kaže da Kina ne bi trebalo da gradi infrastrukturu”, citira list riječi neimenovanog američkog zvaničnika. “Kina bi mogla da izgradi luku, koja sama po sebi neće biti ekonomski održiva. Mi bismo je mogli učiniti održivom ako izgradimo drumsku ili željezničku liniju koja će biti veza”, dodaje taj zvaničnik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izvještaju o saradnji četiri zemlje, japanski ministar Yoshihide Suga kazao je da Japan, SAD, Australija i Indija redovno razmjenjuju mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa. “Ova inicijativa nije usmjerena protiv kineskog ‘Jednog pojasa, jednog puta'”, naglasio je japanski ministar.

Kineski predsjednik prvi put je spomenuo incijativu 2013. godine studentima u Kazahstanu. Njen cilj je da pomogne Pekingu da proširi uticaj na međunarodnoj sceni finansiranjem i gradnjom globalnih transportnih i trgovinskih komunikacija u više od 60 zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *