Zašto je Finska najstabilnija, najsigurnija i najbolje vođena država na svijetu

Dodajte komentar

Britanski list Gardijan odlučio je da prikaže jednu od najboljih država u Evropi, ali i svijetu – Finsku.

Novinar lista Džon Henli detaljno je analizirao šta se to toliko dobrog krije na sjeveru Evrope.

Prošle godine Finska je prema merodavnim međunarodnim tijelima, bila ocijenjena najstabilnijom, najsigurnijom i najbolje vođenom svjetskom državom. Osim toga, treća je najbogatija, treća s najmanjim udjelom korupcije, treća po socijalnom statusu građana i druga najprogresivnija po društvenim pitanjima, prenosi Indeks.

Stabilne banke, sigurna policija, pravosuđe bez korupcije…

Banke su najstabilnije, domaće kompanije su druge po nivou etičnosti, građani vjeruju policiji, a finsko pravosuđe smatra se najnezavisnijem. Treći su po najvećoj polnoj jednakosti, a imaju i petu najmanju nejednakost u bogatstvu.

Deca su im najsigurnija, tinejdžeri drugi na svijetu u drušvenim i treći u prirodnim naukama, nabraja Henli koji je tajnu finskog uspjeha odlučio da otkrije kod nekoliko sagovornika. Započeo je s Bengtom Holmstromom, ekonomistom koji je 2016. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Finsko čudo

“Možemo govoriti o finskom čudu, ako se sjetimo gdje smo bili prije 150 godina. Dobro je pitanje – kako se to dogodilo?”, kaže Holmstrom i dodaje da treba biti oprezan u potrazi “formule za uspjeh”. Na svijetu ne postoje dvije iste države i ne mora da znači da bi ono što je uspjelo u Finskoj isto tako uspjelo u nekoj drugoj državi. Bivša finska predsjednica Tarja Halonen smatra da žive u hladnom, oštrom i zabačenom području te da svaka osoba mora naporno da radi za sebe, ali i za svoje susjede. Halonen je na čelu Finske bila između 2000. i 2012. godine. Sa sociološke strane, valja podsjetiti da je Finska bila i demokratski siromašna nakon 600 godina pod švedskom vlasti i sto godina pod ruskom.

Fincima su svi jednaki

“Razlike između društvenih klasa u Finskoj bile su male i to još davno prije naše nezavisnosti. Čak je i industrijska revolucija ovdje bila skromna. Nije bilo Rotšilda, nije bilo Fordova, čak ni dinastije kao što su Wallenbergovi u Švedskoj”, objašnjava sociolog Rita Jalinoja. Finci gledaju jedni na druge jednako, kod njih se ne gleda s visine.

Mogli biste da hodate ulicom rame uz rame s najbogatijim čovjekom u gradu a da o tome ne biste imali pojma“, misli bivši američki poslanik u Helsinkiju Brus Orek, kojem se život u finskoj metropoli toliko dopao da je ostao tamo da živi. ”Danas svi radimo zajedno i u kolektivu za isti cilj.”

Sve je stvar saradnje, kaže nagrađivana spisateljica Sirpa Kahkonen, koja vezu vidi u društvenoj jednakosti iz prošlosti. “Nije bilo ni kmetova ni bogate aristokratije. Društvo nije bilo hijerarhijski podijeljeno“, objašnjava Kahkonen.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *