Šta je donio pad berze: Iz fondova isparilo 34 milijarde dolara

Dodajte komentar

Globalna rasprodaja dionica koja je prošle nedjelje eskalirala na svjetskim berzama rezultirala je rekordnim povlačenjem novca iz dioničkih fondova, što je posebno vidljivo u SAD-u.

Prema podacima EPER-a, odlivi iz dioničkih fondova izloženih američkim dionicama dosegli su u pet dana do prošle srijede čak 34 milijarde dolara. Podsjetimo, prije nedjelju dana su američka dionička tržišta proživjela najteži pad od 2011. godine. Pošto podaci ne uključuju četvrtak koji je donio još jedno drastično potonuće američkih indeksa, prošlonedjeljni rezultat vjerovatno je još gori.

Veliki prodavac
Investicioni fondovi koji drže dionice kompanija iz razvijenih evropskih država proživjeli su odliv od 3,4 milijarde dolara, dok su strani ulagači iz azijskih fondova povukli 7,7 milijardi dolara.

“Investitori su postali veliki prodavac dionica”, kazao je za Financial Times Kenneth Chan, analitičar kompanje Jefferies koja je obradila podatke EPER-a. Dodao je kako podaci o odlivu predstavljaju drastični preokret u odnosu na rekordan priliv u dioničke fondove zabilježen krajem januara. S druge strane, najbolje su prošli investicioni fondovi izloženi dionicama rastućih država koje investitori očito percipiraju kao “sigurnu luku”, ako je suditi po prilivu 2,1 milijarde dolara.

Krivica računara 
Bijeg iz dionica započeo je nakon vijesti o rastu zaposlenosti i plata u SAD-u što je ojačalo očekivanja bržeg rasta inflacije, a time i brzog rasta prinosa na obveznice. Sve je to rezultiralo drastičnim oscilacijama berzanskih indeksa koji su u četvrtak zaronili u područje korekcije, definisano kao pad od 10 posto u odnosu na najvišu zabilježenu vrijednost.

Za izrazitu volatilnost dio analitičara upire prstom i u algoritamsko trgovanje koje diktiraju računari, a što stvara dodatni pritisak na prodaju kada se “zacrvene” indeksi. U petak je Wall Street otvorio trgovanje snažnim skokom indeksa Dow Jones za 300 bodova. Uprkos tome, globalni indeks MSCI pao je prošle nedjelje šest posto, najviše od 2011. godine.

Šta nakon korekcije?
Američko tržište ušlo je u korekciju, a berzanska statistika kazuje kako prosječni pad indeksa iznosi 13 posto u četiri mjeseca, a toliko traje i oporavak, izračunali su u banci Goldman Sachs. U slučaju pada u “medveđe tržište”, odnosno minusa većeg od 20 posto, oporavak traje 22 mjeseca. Prosječni pad u tom slučaju iznosi 30 posto.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *