Sektor čelika u EU očekuje rast potražnje u 2018.

Dodajte komentar

Potražnja za čelikom u Evropi trebala bi ove godine porasti, poduprta kontinuirano snažnim prilivom porudžbina iz većine sektora koji troše tu sirovinu, objavilo je evropsko udruženje za čelik Eurofer.
U 28 zemalja Evropske unije potražnja za čelikom koja isključuje uticaj promjena u zalihama trebala bi ove godine porasti 1,9 posto, istim tempom kao i u 2017., uz solidnu potražnju u industriji i građevinskom sektoru, procjenjuju u Euroferu.

U 2019. godini rast bi trebao usporiti na 1,4 posto.

U Euroferu ujedno upozoravaju da bi izvoz mogao ugroziti jači euro da bi se potom fokusirali na uvoz.

Prošle je godine uvoz čelika u EU pao oko jedan posto zbog zaštitnih mjera, uvedenih kako bi se neutralizirao uticaj dampinga i nepravednih subvencija i zbog rasta cijena u Kini, čime je izvoz kineskog čelika u Evropu postao manje unosan.

Prema Euroferovim je podacima kineski izvoz čelika u EU u 2017. potonuo 41 posto. Smanjen je i ruski izvoz, za 32 posto, te ukrajinski, za 31 posto.

Uvoz čelika iz Indije i Indonezije udvostručen je a uvoz iz Turske uvećan je za 64 posto u odnosu na 2016. godinu.

U Euroferu konstatuju kako su mjere zaštite prouzrokovale manjak koji su brzo popunile druge zemlje.

“Laka smo meta za izvoznike u cijelom svijetu kada je u pitanju prodaja dijela proizvodnje koju ne mogu plasirati na vlastitom tržištu”, objasnio je čelnik Euroferovog odjela za ekonomiju Jeroen Vermeij na konferenciji za novinstvo uoči objave izvještaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *