Tri IT giganta u trci – ko će prvi do biliona

Dodajte komentar

Kada su u pitanju predviđanja za 2018. godinu, većina finansijskih analitičara saglasna je oko jedne stvari – jedna IT firma vjerovatno će da postane prva američka kompanija sa vrijednošću od bilion dolara.

Apple?

To dosta zavisi od njegovog novog i navodno najboljeg modela iPhone X. Ukoliko se prodaja pokaže dobrom, a trebalo bi da bude, vrijednost Apple će bez većih poteškoća da skoči blizu milijardu dolara. Međutim, šuška se kako bi Apple mogao da prepolovi planirani broj proizvedenih modela najnovijeg iPhone-a. A to nije ono što su ulagači htjeli da čuju. Ali čak i sa skromnim brojem prodatog modela, kompanija i dalje očekuje da će u izvještaju biti naveden rast prihoda za više od 10 odsto.

Amazon?

Ali, možda bi Amazon mogao prvi do bilion dolara. Izvršni direktor Džef Bezos sada je definitivno najbogatiji čovjek na svijetu. Cijena dionice njegove kompanije samo u u 2017. skočila je preko 50%. Većinu toga može zahvaliti velikim rastom svojih cloud poslova – Amazon Web services. Ali kompanija u svom portfoliju sada ima i Whole Foods, lanac trgovine prehrambenim proizvodima. Počelo se pričati o ‘povećanim mogućnostima sinergije’, preklapanjem Amazonove tehnologije i fizičkih lokacija trgovina Whole Foods moglo bi se pokazati izuzetno isplativim. Otvaranje jedne konceptne trgovine bez blagajni prošlog mjeseca bilo je dovoljno da još malo podigne cijenu akcijama.

Alfabetova igra s hardverom

A šta je s Alfabetom? Kompanija, majka Googlea bi trebalo da prijavi prihod za oko 20 odsto veći nego u isto vrijeme prošle godine. Ali, kao i uvijek to uglavnom dolazi od reklamnih pretraga i oglašavanja na YT, što su glavni izvori novca. Ako Alphabet želi da dostigne bilion dolara, mora povećati prihode iz drugih izvora, a ne da zavisi samo od oglašavanja. Pažljivo pratite kako mu ide hardver, poput telefona Pixel 2 koji su izašli prošle godine, kao i veliki marketing koji je popratio asistenta Google home.

Da li je bilo uspješno?

Trenutno je bilionu najbliži Apple, s vrednošću od 860 milijardi dolara. Amazon je na nešto ispod 700 milijardi, dok Alfabet vrijedi 817 milijardi. Koji od njih će preći ovu fenomenalanu granicu? Možda čak i svo troje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *