Mastercard: Banke će nuditi biometrijska rješenja od aprila 2019.

Dodajte komentar

Mastercard je danas najavio da će potrošači moći koristiti biometrijska rješenja – poput otisaka prstiju ili prepoznavanja lica – kao način identifikacije pri kupovini i plaćanju Mastercard karticama od aprila 2019.

Sve veća dostupnost biometrijskih rješenja na pametnim telefonima i tabletima, želja potrošača za takvim rješenjima i novi regulatorni okvir Evropske unije koji nalaže snažnu autentifikaciju ukazuju na to da je vrijeme za biometrijsku autentifikaciju u sklopu digitalnih plaćanja.

Potrošači žele biometrijska rješenja

Velika većina potrošača – njih čak 93% – bi umjesto lozinki za autentifikaciju plaćanja radije koristili biometriju, a prema studiji koju su sproveli Mastercard i univerzitet u Oxfordu, 92% bankarskih stručnjaka želi da se implementiraju biometrijska rješenja. Banke ističu i da su korisnici skloniji da završe kupovinu kada koriste biometrijsku autentifikaciju. Stopa odustajanja se smanjuje za do 70% u poređenju s drugim metodama kao što je slanje lozinke putem SMS-a.

„Biometrijska tehnologija savršeno odgovara očekivanjima potrošača koji žele inovativna i sigurna rješenja za plaćanje, u skladu sa sve više digitalizovanim životnim stilom. Zato – unaprjeđivanjem korisničkog iskustva i osiguravanjem sigurnih transakcija – biometrija donosi prednosti potrošačima, trgovcima i bankama. Naša liderska pozicija u ovom području pokazuje našu sposobnost da se prilagodimo očekivanjima potrošača“, rekao je Javier Perez, predsjednik, Mastercard Europe.

Postojeće metode dokazivanja identiteta na internetu mogu biti kompleksne te odvesti kupca daleko od stranice trgovca. Ovo se može riješiti pomjeranjem od onoga što kupac zna (npr. lozinku) i što ima (karticu ili pametni uređaj) te približavanjem onome što ima (npr. mobilni telefon) i što jest (biometrija). Mastercard je već godinama predvodnik napretka u biometrijskoj tehnologiji u segmentu plaćanja, a fokusiran je na poboljšanje korisničkog iskustva i sigurnosti online i offline.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *