Goldman Sachs u kvartalnom gubitku

Američka investiciona banka Goldman Sachs zaključila je četvrto tromjesečje s gubitkom nakon pet ‘dobrih’ godina zbog kontinuiranih problema u odjelu trgovanja, saopštavaju britanski mediji.

Posljednja tri mjeseca prošle godine Goldman Sachs zaključio je s neto gubitkom od 1,93 milijarde dolara.

Prihodi su im pali četiri posto, na 7,83 milijarde dolara, prenio je u srijedu BBC.

Banka je zabilježila jednokratni poreski trošak u iznosu 4,4 milijarde dolara vezano za promjenu poreskog sistema u SAD-u. Time se pridružila grupi američkih banaka koje su uknjižile značajne troškove vezano za promjenu sistema oporezivanja u SAD-u. Bank of America izvijestio je o trošku od 2,9 milijardi dolara ali im je dobit porasla.

Izmjene su usvojene u decembrau prošle godine a uključuju, između ostalog, sniženje stope poreza na dobit s 35 na 21 posto i drugačiju metodu oporezivanja dobiti ostvarene u inostranstvu.

Banke su upozorile dioničare da će promjene kratkoročno generisati velike poreske račune ali će na duži rok povoljno uticati na poslovne rezultate.

Goldmanova je godišnja dobit u 2017. smanjena više od 40 posto, kliznuvši na 4,3 milijarde dolara.

Pojedini dijelovi banke, uključujući onaj za investiciono bankarstvo, zabilježili dobre rezultate. Glavni je izvor teškoća bio odjeljenje za trgovanje imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robom, čiji su prihodi u 2017. godini potonuli 30 posto.

U četvrtom tromjesečju srezani su 50 posto, na milijardu dolara.

Check Also

Alfa Romeo pokušava da razbije SUV monotoniju

U moru SUV i električnih automobila koji dominiraju auto-industrijom posljednjih godina, italijanski velikan Alfa Romeo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *