Goldman Sachs u kvartalnom gubitku

Američka investiciona banka Goldman Sachs zaključila je četvrto tromjesečje s gubitkom nakon pet ‘dobrih’ godina zbog kontinuiranih problema u odjelu trgovanja, saopštavaju britanski mediji.

Posljednja tri mjeseca prošle godine Goldman Sachs zaključio je s neto gubitkom od 1,93 milijarde dolara.

Prihodi su im pali četiri posto, na 7,83 milijarde dolara, prenio je u srijedu BBC.

Banka je zabilježila jednokratni poreski trošak u iznosu 4,4 milijarde dolara vezano za promjenu poreskog sistema u SAD-u. Time se pridružila grupi američkih banaka koje su uknjižile značajne troškove vezano za promjenu sistema oporezivanja u SAD-u. Bank of America izvijestio je o trošku od 2,9 milijardi dolara ali im je dobit porasla.

Izmjene su usvojene u decembrau prošle godine a uključuju, između ostalog, sniženje stope poreza na dobit s 35 na 21 posto i drugačiju metodu oporezivanja dobiti ostvarene u inostranstvu.

Banke su upozorile dioničare da će promjene kratkoročno generisati velike poreske račune ali će na duži rok povoljno uticati na poslovne rezultate.

Goldmanova je godišnja dobit u 2017. smanjena više od 40 posto, kliznuvši na 4,3 milijarde dolara.

Pojedini dijelovi banke, uključujući onaj za investiciono bankarstvo, zabilježili dobre rezultate. Glavni je izvor teškoća bio odjeljenje za trgovanje imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robom, čiji su prihodi u 2017. godini potonuli 30 posto.

U četvrtom tromjesečju srezani su 50 posto, na milijardu dolara.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *