U Crnoj Gori skoro 26.000 malih i srednjih preduzeća

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je prošle godine bilo 25.991 malo i srednje preduzeće, a njihovo učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje iznosilo je 69 odsto, pokazuju podaci Monstata navedeni u Izvještaju o pregledu trgovinskih politika.

Ovaj dokument, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, pripremljen je krajem prošle godine za Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Učešće malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju preduzeća i dalje je dominantno i iznosi 99,75 odsto. To je, kako se precizira, u skladu sa prosjekom Evropske unije, gdje mala i srednja preduzeća takođe čine više od 99 odsto ukupnog broja kompanija.

“U bruto dodatoj vrijednosti, mala i srednja preduzeća učestvuju sa 69 odsto, dok u ukupnom prometu ovaj sektor učestvuje sa 78 odsto i zapošljava više od 75 odsto ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori. Većina preduzeća je u sektoru trgovine 30,9 odsto, zatim usluga pružanja smještaja i hrane 12,4 odsto, građevinarstvu 10,7 odsto, prerađivačkoj industriji 8,4 odsto i saobraćaju 5,1 odsto”, navodi se u dokumentu.

Principi i pravci razvoja preduzetničke politike u Crnoj Gori prvobitno su bili definisani Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća od 2011. do 2015. godine. U skladu s ciljevima Strategije, kako ocjenjuju u Vladi, ostvaren je napredak u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja.

“Makroekonomsko okruženje za poslovanje malih i srednjih preduzeća je stabilno i transparentno. Unaprijeđena je pozicija Crne Gore na rang listama međunarodnih ekonomskih izvještaja i uspješno realizovani strateški ciljevi Strategije ostvaren je porast broja preduzeća, zaposlenih u njima, učešća u ukupnom izvozu, ukupnim investicijama u osnovna sredstva, te prometu i bruto dodatoj vrijednosti”, zaključuje se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *