Kurs eura iznad 1,21 dolara prvi put u tri godine

Dodajte komentar

Euro je u petak na međunarodnim tržištima premašio 1,21 dolara po prvi put u tri godine, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Evropske cetralne banke (ECB) signalizirao spremnost skorog početka smanjivanja izdašnih monetarnih podsticaja.

Euro je u takvom okruženju prema dolaru poskočio 0,8 posto, na 1,2134 dolara, što je njegova najviša cijena od 31. decembra 2014. godine. Na putu je, tako, dobitka većeg od 1,5 posto od četvrtka, a što je najsnažniji dvodnevni uspon eura prema dolaru od prošlogodišnjeg avgusta.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,6 posto, na 91,329 bodova, najniže nivoe u četiri mjeseca.

Američka je valuta prema japanskoj pritom skliznula na najniže nivoe u šest nedjelja od 111 jena. Od početka je nedjelje na znatnijem gubitku, od 1,7 posto, uslijed jačanja japanske valute pod uticajem ovonedjeljnih špekulacija da bi i japanska centralna banka Bank of Japan (BOJ) mogla početi da smanjuje izdašne programe podsticajnih mjera.

Vjetar u leđa euru pružila je jučerašnja objava zapisnika s posljednje sjednice ECB-a, koju su ulagači protumačili kao signal mogućeg privođenja kraju programa kupovine obveznica u ovoj godini, ako se nastavi snažan rast privrede eurozone. To su protumačili i kao mogući početak preusmjeravanja ka podizanju kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *