Tomas Or urednik EU-startups portala: Evropa treba da sustigne SAD

Dodajte komentar

Startap Samit u Barseloni je savršen događaj za ambiciozne preduzetnike i investitore koji imaju za cilj izgradnju međunarodnih kompanija sa sjedištem u Evropi i velika šansa za timove i pojedince iz Crne Gore kako za netvorking, tako i za sticanje novih znanja i vještina i kontakt sa investitorima, kazao je u razgovoru za Startapovanje urednik i direktor veb portala EU-startups.com i osnivač Startap samita Tomas Or.

On je između ostalog govorio o potencijalu i dometima evropske startap scene, značaju specijalizivanih medija za razvoj startap industrije, značaju startap događaja za timove i pojedince, i drugim zanimljivim temama.

STARTAPOVANJE: Gospodine Or, Vi ste odgovorni urednik i direktor portala EU-Startups.com. Šta nam  iz te perspektive možete reći o evropskoj startap sceni koja je u poslednjih nekoliko godina postigla rapidan napredak, kada je riječ o broju startapa, akceleratora i investitorskih kuća?

TOMAS OR: U poređenju sa SAD-om i nekim azijskim zemljama, Evropa i dalje zaostaje ako govorimo o ukupnoj startap zajednici i tehnološkoj industriji. Međutim, različiti gradski centri širom Evrope se dobro razvijaju, a sve više i više investicionog kapitala je dostupno startapima i sve više i više sjajnih kompanija je kreirano u poslednjih nekoliko godina. Dakle, iznad svega, ja sam jako uvjeren u ubrzan rast i razvoj evropskih startap scena, ali još uvijek moramo da preokrenemo način razmišljanja i prestanemo da se bojimo neuspjeha. Promjena razmišljanja odnosi se na to da u Evropi moramo početi da razmišljamo o velikoj startap sceni, još većim ulaganjima i načinima kako da se približimo najrazvijenijim startap ekosistemima poput one u SAD.

STARTAPOVANJE: Šta možete da nam kažete o značaju veb medija koji objavljuju priče i članke o startap industriji, kako za same timove tako i za ostatak industrije poput investitora i akceleratora?

TOMAS OR: Publikacije kao što su EU-Startups.com obezbjeđuju startapima veliku međunarodnu vidljivost. Evropa ima mnogo posebnosti kada je riječ o različitim državama tako da je međunarodna promocija startap timova praktično neophodna. Trenutno imamo oko 200.000 pregleda našeg veb portala na mjesečnom nivou. Mogućnost da budu predstavljeni na našem sajtu startapima može pružiti pažnju potencijalnih investitora, budućih članova tima, ili novih korisnika, klijenata i kupaca. Ipak moram naglasiti da sama medijska pažnja neće kreirati bolji proizvod ili uspješniji startap, to je jedan od pratećih fenomena u razvoju početničkog biznisa. Najvažnije je, naravno, kreirati dopadljiv i upotrebljiv proizvod, a medijska pažnja će doži upravo zahvaljujući kvalitetu proizvoda i njegovom uspjehu na tržištu.

STARTAPOVANJE: Najvažniji događaj koji vaš portal organizuje je Startap Samit koji se tradicionalno održava krajem aprila u Barseloni. Šta je glavni cilj tog dešavanja i koliko Startap samit i slični događaji mogu pomoći evropskim startap timovima da postignu sopstvene ciljeve?

TOMAS OR: Startap Samit je savršen događaj za ambiciozne preduzetnike i investitore koji imaju za cilj izgradnju međunarodnih kompanija sa sjedištem u Evropi. Imaćemo fenomenalne predavače – osnivače međunarodno uspješnih startapa iz Internet prostora, a tu je i uzbudljivo takmičenje sa 15 startap timova. To je prilika da naučite, inspirišete se i razgovarate sa potencijalnim investitorima, budućim članovima tima ili klijentima. Ovakvi događaji posebno su važni za timove i pojedince koji se prvi put nalaze u ulozi osnivača startapa, jer je u najranijoj fazi razvoja veoma važno da razgovarate o kvalitetu ideje i dobijate upotrebljive povratne informacije.

Izvor: Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *