Novi tender za istraživanje nafte i gasa u 2019. godini

Dodajte komentar

Drugi tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, trebalo bi da bude raspisan u narednoj godini, u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Govoreći o budućim aktivnostima u toj oblasti, ona je ocijenila da je u planu uvođenje što više koncesionara u off-shore teritoriju, ali da taj proces mora ići ciklično.

“Proces istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju teče u skladu sa radnim programom koji je sastavni dio ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Kompanije Eni i Novatek privode kraju elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za seizmička istraživanja za koji su u proteklom periodu sprovedene javne rasprave”, rekla je Sekulić za agenciju Mina-biznis i dodala da će, po završetku tog procesa i izdavanja dozvole Agencije za zaštitu životne sredine, uslijediti 3D seizmička istraživanja.

Govoreći o energetskim projektima, Sekulić je saopštila da Crna Gora, kao država bogata i obnovljivim, i neobnovljivim resursima, sebi ne smije dozvoliti nestabilnost i nesigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

“Zato ćemo, pored optimalnog iskorišćenja potencijala vjetra, sunca i vode, krenuti u ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja i u realizaciju novog proizvodnog objekta, čime ćemo dodatno ojačati naš elektroenergetski sistem”, navela je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *