PDV neće povećati šverc, rizik nose cigarete

Dodajte komentar

Ne očekujem rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a na 21 odsto, ali postoje realni izazovi da se to može desiti zbog veće akcize na cigarete, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Vladan Joković.

“Svako povećanje dažbina nosi određeni rizik rasta sive ekonomije, na šta bitno utiču iznos povećanja, efikasnost sistema naplate, kontrola… Imajući u vidu ustanovljenu metodologiju naplate uvoznog PDV-a kao i pojačane kontrole, očekuje se dalje jačanje fiskalne discipline i adekvatan rast naplate prihoda. Što se tiče akciza na cigarete, imajući u vidu spremnost nadležnih državnih organa kao i do sada postignute rezultate u sankcionisanju neregularnosti i uvođenju fiskalne discipline, očekuje se nastavak trenda dobre naplate”, kazao je Joković i dodao da je iskustvo nakon posljednjeg povećanja akcize u avgustu 2017. pozitivno, jer je naplaćeno 22,5 miliona eura, odnosno 14,7 odsto više.

POBJEDA: Da li je povećan šverc akcizne robe u 2017?

JOKOVIĆ: U 2017. Uprava carina oduzela je cigarete u vrijednosti od 4,3 miliona eura i alkoholnih pića 2.656 eura. U 2016. zaplijenjene cigarete su bile vrijedne 526 hiljada eura, a alkoholna pića 27,4 hiljade. Nedozvoljen promet akciznih proizvoda stalan je izazov za sve nadležne institucije. Uprava carina, kroz izvanredne rezultate koje ostvaruje u suzbijanju krijumčarenja akciznih proizvoda, doprinosi uvođenju njihovog prometa u regularne tokove.

POBJEDA: Koliko je u ovoj godini otkriveno švercovane robe?

JOKOVIĆ: Zaključno sa 11. decembrom službenici Uprave carina izvršili su 67.296 kontrola vozila, robe i putnika, te 554 privredna subjekata. Otkriveno je 412 nepravilnosti, izdato 359 prekršajnih naloga i 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Izrečene su novčane kazne od 127.700 eura, podneseno 13 krivičnih prijava i oduzeta roba vrijedna 4,5 miliona eura. U 2016. vrijednost oduzete robe bila je 880 hiljada, a godinu ranije 611,6 hiljada eura. U strukturi krijumčarene robe najviše je akcizne i robe široke potrošnje namijenjene pijačnoj prodaji.

POBJEDA: Kako ste zadovoljni naplatom prihoda?

JOKOVIĆ: Rekordan rast u naplati prihoda doprinosi ekonomskoj samostalnosti i povjerenju građana u profesionalan i efikasan rad carinske službe. Za 11 mjeseci 2017. Uprava carina naplatila je 633 miliona eura, 17,2 odsto, odnosno 93 miliona eura više nego u istom periodu 2016. Realna je pretpostavka da će do kraja godine ta razlika biti 100 miliona. Od uvoznog PDV-a naplaćeno je 393 miliona, što je rast od 15,4 odsto ili 52,4 miliona eura. Akciza je naplaćeno 205,2 miliona, što je 37 miliona ili 22,4 odsto više, a carina 23 miliona, odnosno 3,7 odsto više.

POBJEDA: Kakav je trend naplate uvoznog PDV-a?

JOKOVIĆ: Planski pristupamo provjerama prijavljenih vrijednosti robe za carinske svrhe, od čega zavisi iznos naplaćenih uvoznih dažbina. To podrazumijeva intenzivnu međunarodnu saradnju i razmjenu informacija sa partnerskim službama na provjeri faktura, međuinstitucionalnu saradnju – prije svega sa Poreskom upravom, kao i mjere koje u skladu sa carinskim zakonom sprovodi Uprava carina na uvećanju vrijednosti robe za carinske svrhe.

Naglašavamo zajedničke kontrole i razmjenu podataka sa PU, koje su rezultirale povećanjem naplate PDV-a u ovoj godini. Zajedničke kontrole se sve više primjenjuju, jer je prepoznat značaj objedinjavanja kapaciteta i ovlašćenja institucija u cilju sprovođenja kontrola.

Uprava carina je proslijedila tužilaštvu izvještaje u slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o utaji poreza.

(opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *