Budva vodi 358 sporova vrijednih 74 miliona

Dodajte komentar
Budva

DRI je uradila kontrolnu reviziju konačnog izvještaja završnog računa budžeta opštine Budva za 2014. i ustanovila daje od 37 preporuka realizovano deset, 13 djelimično, a 14 preporuka nije realizovano. Kontrolnom revizijom je provjerena tačnost navoda o realizaciji preporuka koju je dostavila opština i kontrola finansijskih iskaza za 2016.

U izvještaju, koji su sačinili senatori Zoran Jelić i Nikola N. Kovačević, se navodi da i dalje postoje značajni nedostaci u unutrašnjoj finansijskoj kontroli, evidenciji neizmirenih obaveza, državne imovine i sistemu javnih nabavki. Jedna od nerealizovanih preporuka se odnosila na evidentiranje sudskih sporova. Opština je prijavila 177 sudskih sporova procijenjene vrijednosti 55,12 miliona eura kojim nije obuhvaćeno 25 u kojima nije definisana vrijednost. U osnovnoj reviziji je naveden i podatak da je po osnovu prinudne naplate opština u 2014. isplatila 5.354.276 eura.

Kontrolnom revizijom državni revizori su utvrdili da je tokom 2016. vođeno 358 postupaka gdje je opština bila stranka u sporu, ukupne procijenjene vrijednosti 74,15 miliona eura.

U 18 postupaka je opština tužila fizička i pravna lica, a procijenjena vrijednost je 7,48 miliona eura, od kojih je šest pravosnažno okončano u korist opštine u vrijednosti 65.710 eura. Tokom 2016. javni izvršitelji su donijeli 290 rješenja o izvršenju, a Osnovni sud u Kotoru i Privredni sud dva, ukupne vrijednosti glavnog duga 10,4 miliona i 229.686 eura troškova izvršenja. Od 290 predmeta, opština je u četiri bila na strani izvršnog povjerioca (vrijednost glavnog duga 721.190 i troškovi izvršenja 12.812 eura). Po osnovu prinudne naplate opština je tokom 2016. godine isplatila 7,29 miliona.

“Na osnovu ovih podataka se može zaključiti da je moguć značajan odliv novca iz opštinskog budžeta na ime sudskih sporova, a naročito na ime troškova izvršenja. Najznačajniji spor koji može uticati na finansijski položaj opštine je sa izvođačem “WTE- otpadne vode, koji je pokrenuo postupak pred Privrednim sudom za 14,5 miliona eura”, navodi se, između ostalog, u izvještaju državne revizije.

Među nerealizovanim preporukama je neuspostavljanje sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u skladu sa zakonom, nedostavljanje kvartalnih izvještaja javnih preduzeća i ustanova, potpisivanje sudskih poravnanja, koja se ne poštuju.

Prijedlog završnog računa budžeta opština ne dostavlja na vrijeme, ne vodi poresko knjigovodstvo za lokalnu administrativnu taksu i za naplatu komunalne naknade, ugovorom o djelu angažuje lica za poslove koji su redovna djelatnost. DRI je opštini ostavila rok od šest mjeseci da realizuje sve preporuke, a ovaj izvještaj su dostavili ministarstvima finansija, javne uprave i Odboru za ekonomiju.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *