Početkom godine konkurs za 1000 plus, kamate do 3,5 odsto

Dodajte komentar

Raspisivanje konkursa za nastavak projekta 1000 plus planirano je početkom iduće godine i već sada je evidentno da će kamatne stope biti najmanje do sada i kretati se između tri i 3,5 odsto, kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On ističe da će javnim pozivima za banke, građevinske kompanije, fizička lica koja će prodavati stanove, kao i za građane do detalja biti definisani uslovi koji se moraju ispuniti za treću fazu projekta.

Pregovori

“Trenutno pregovaramo sa komercijalnim bankama i tražimo dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita. Sa sigurnošću možemo reći da će kamatna stopa biti povoljnija nego u prethodnoj fazi projekta i da će godišnja fiksna kamatna stopa biti između tri i 3,5 odsto”, kaže sagovornik Pobjede.

Osim ove povoljnosti, sve ostale iz prethodna dva projekta, kako je najavio Čanović, u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist kupaca stanova.

“Glavna prednost ovog projekta su najniža kamatna stopa, niži troškovi obrade kredita, jeftinije usluge notara i životnog osiguranja. Novitet u trećoj fazi biće ponuda stanova u starogradnji, koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena i većoj ponudi u svim opštinama, pa očekujemo da će i građani u sjevernom i južnom dijelu Crne Gore moći da riješe stambeno pitanje”, kazao je Čanović i dodao daje ovaj projekat socijalnog stanovanja namijenjen građanima sa srednjim i nižim primanjima, koji po tržišnim uslovima ne mogu da riješe
stambeno pitanje.

Posebna pažnja, ističe on, poklonjena je osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima i zaposlenima u javnoj upravi.

U prethodne dvije faze projekta 809 domaćinstava, odnosno 2.149 građana riješili su stambeno pitanje. U drugoj fazi je bilo 146 sklopljenih ugovora sa zaposlenima u javnoj upravi, 114 sa mladim bračnim parovima, 44 sa samohranim roditeljima, odnosno starateljima, licima sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, te 77 ugovora sa ostalim građanima.

Ocjene

Za projekat hiljadu 1000 plus su iz Banke za razvoj Savjeta Evrope kazali da je organizovan transparentno i na visokom nivou, a saradnja sa Vladom je dobila najvišu ocjenu.

“Za ovu fazu projekta predviđen je kredit od 20 miliona. Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i stanove iz starogradnje u ponudi, očekujemo da će 450 domaćinstava sa hiljadu članova riješiti stambeno pitanje”, poručio je Čanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *