Početkom godine konkurs za 1000 plus, kamate do 3,5 odsto

Raspisivanje konkursa za nastavak projekta 1000 plus planirano je početkom iduće godine i već sada je evidentno da će kamatne stope biti najmanje do sada i kretati se između tri i 3,5 odsto, kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On ističe da će javnim pozivima za banke, građevinske kompanije, fizička lica koja će prodavati stanove, kao i za građane do detalja biti definisani uslovi koji se moraju ispuniti za treću fazu projekta.

Pregovori

“Trenutno pregovaramo sa komercijalnim bankama i tražimo dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita. Sa sigurnošću možemo reći da će kamatna stopa biti povoljnija nego u prethodnoj fazi projekta i da će godišnja fiksna kamatna stopa biti između tri i 3,5 odsto”, kaže sagovornik Pobjede.

Osim ove povoljnosti, sve ostale iz prethodna dva projekta, kako je najavio Čanović, u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist kupaca stanova.

“Glavna prednost ovog projekta su najniža kamatna stopa, niži troškovi obrade kredita, jeftinije usluge notara i životnog osiguranja. Novitet u trećoj fazi biće ponuda stanova u starogradnji, koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena i većoj ponudi u svim opštinama, pa očekujemo da će i građani u sjevernom i južnom dijelu Crne Gore moći da riješe stambeno pitanje”, kazao je Čanović i dodao daje ovaj projekat socijalnog stanovanja namijenjen građanima sa srednjim i nižim primanjima, koji po tržišnim uslovima ne mogu da riješe
stambeno pitanje.

Posebna pažnja, ističe on, poklonjena je osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima i zaposlenima u javnoj upravi.

U prethodne dvije faze projekta 809 domaćinstava, odnosno 2.149 građana riješili su stambeno pitanje. U drugoj fazi je bilo 146 sklopljenih ugovora sa zaposlenima u javnoj upravi, 114 sa mladim bračnim parovima, 44 sa samohranim roditeljima, odnosno starateljima, licima sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, te 77 ugovora sa ostalim građanima.

Ocjene

Za projekat hiljadu 1000 plus su iz Banke za razvoj Savjeta Evrope kazali da je organizovan transparentno i na visokom nivou, a saradnja sa Vladom je dobila najvišu ocjenu.

“Za ovu fazu projekta predviđen je kredit od 20 miliona. Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i stanove iz starogradnje u ponudi, očekujemo da će 450 domaćinstava sa hiljadu članova riješiti stambeno pitanje”, poručio je Čanović.

Check Also

Cijene nafte u padu

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog naznaka slabljenja potražnje, dok se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *