EU tržišta – otvaranje: Berze porasle, tehnološki sektor oslabio

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro su cijene dionica blago porasle, pri čemu je rudarski sektor ojačao, dok je tehnološki pod pritiskom.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,25 posto, na 7.612 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 posto, na 13.123 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.386 bodova.

Nakon dva dana praznika, na evropskim berzama vlada dobro raspoloženje, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina jer se ulagači nadaju jačanju potražnje iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijena bakra dostigla je jutros najvišu nivo u tri i po godine, dok se cijene nafte kreću oko najviših nivoa od polovine 2015. godine.

Doduše, jutros je na londonskom tržištu cijena barela blago pala, no juče je dostigla 66,63 dolara, najvišu nivo u dvije i po godine.

I dok su rudarski i naftni sektor ojačali, pod pritiskom je jutros tehnološki sektor.

Posljedica je to pada cijena dionica Appleovih dobavljača, ali i drugih proizvođača čipova, nakon napisa u medijima o slaboj potražnji za iPhone X.

Prema pisanju tajvanskog Economic Dailya, koji se poziva na neimenovane izvore, Apple će smanjiti procjenu prodaje tog pametnog telefona u tekućem tromjesečju na 30 miliona, dok je prvobitno planirao 50 miliona.

I na azijskim su berzama jutros cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 22.911 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *