Svjetske berze četvrtak završile u plusu

Dodajte komentar

Vodeći indeksu u SAD završili su četvrtak u pozitivnoj teritoriji nakon što su neke od kompanija poput Boinga, Comcasta, AT&T najavile da će uštede nakon snižavanja poreske stope na profite iskoristiti da povećaju plate i kapitalne investicije.

Dow je skočio 0,23%, S&P 500 je odbio 0,2% a NASDAQ neznatnih 0,06%. Energetska kompanija PG&E doživio je pravi sunovrat od 14% tokom jučerašnjeg trgovanja a usljed odluke da suspenduje dividende, zbog šteta na imovini koje je pretrpela tokom ljetošnjih požara. Ova kompanija koja je do sada isplaćivala solidne dividende ima namjeru da ovim potezom sačuva novac radi obnove svojih kapaciteta.

Evropske berze završile su četvrtak u plusu. Panevropski Stoxx Europe 600 skočio je nešto više od 0,5% a svi sektori osim takozvanog utilities (komunalne usluge/eksternalije) bili su u plusu. Najbolje performanse ostvarene su u sektoru naftnih kompanija, pošto je cijeli sektor završio 1,4% u plusu. Od korporativnih dešavanja u fokusu je Nokia koja je sa Huawiem potpisala ugovor za patente i licence, što je podiglo akcije ove kompanije za 4%. Dustche Banka je pak izgubila 0,72% na vrijednosti nakon objave da će morati da otpusti 1.000 službenika nakon pripajanja Postbanke.

Katalonija je takođe u fokusu investitora pošto će u ovoj španskoj pokrajini biti održani novi izbori nakon problema sa nedavnim referendumom o nezavisnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *