I pored brexita Velika Britanija zauzela prvo mjesto na listi najboljih država za biznis u 2018.

Dodajte komentar

Nakon što je Velika Britanija na referendumu prošle godine odlučila da napusti Evropsku uniju, stručnjaci predviđaju da će se britanska ekonomija urušiti. Međutim, iako je funta zabilježila pad od oko 9 odsto, u odnosu na dolar, privreda se zadržala na relativno dobrom nivou.

Bruto domaći proizvod je u 2016. godini porastao za 1,8 posto, tek nešto manje od BDP-a Njemačke koji je iznosio 1,9 posto. Ekonomski rast je nastavljen i u 2017. godini, nakon što su cijene na tržištu nekretnina porasle, a nezaposlenost pala na 42-godišnji minimum od 4,3 procenta.

Neizvjesnost će ostati i nakon zvaničnog izlaskaove zemlje  iz EU, koji je zakazan za mart 2019. godine. Neke kompanije u  zadržavaju investicije kako bi vidjeli kako Brkit utiče na trgovinske odnose, a očekuje se da će rast biti usporen 2018. godine, ali britanska poslovna klima ostaje atraktivna.

I pored svih negativnih predviđanja, Velika Britanija se prvui put našla na samom vrhu Forbsove liste najboljih zemalja za biznis.

Britanija je zauzela prvo mjesto u čak 15 metrika, sem u oblasti političkog rizika u kojem se našla na dvadeset osmom mjestu.

Primjera radi, kompanije„Wells Fargo“ i „Apple“ su napravile značajne poteze u Britaniji, od trenutka glasanja za Bregzit. „Wells Fargo“ je potrošio 400 miliona dolara za kupovinu novog evropskog štaba u finansijskom okrugu u Londonu, dok je kompanija „Apple“ najavila planove za otvaranje novog Londonskog kampusa 2021. godine. „Facebook“ je takođe ušao na britansko tržište predstavništvom u kom zapošljava 9.000 zaposlenih.

Velika Britanije je zauzela četvrto mjesto u oblasti tehnološke spremnosti, a treće u oblasti brojnosti i obrazovanja kvalitetne radne snage. Ekonomija ove zemlje iznosi 2,6 biliona dolara i peta je po veličini u svetu. London je centar za evropske finansijske usluge i dom finansijskim gigantima, kao što su „HSBC“, „Prudential“ i „Barclay’s“.

“Najbolja stvar za U.K. je da je London jedno od tri globalna centra za finansijske usluge. Čak i nakon izlaska Britanije iz EU, nekoliko evropskih gradova pretenduje da zamijeni London, ali svaki od njih ima određene nedostatke”.

Međutim, dominatan liderski položaj Britanije mogao bi da bude kratkog daha, s obzirom da Londonu prijeti gubitak čak 10.000 radnih mjesta u bankarskom sektoru. Naime, „Citygroup“, „Morgan Stanley“, „Nomura“ i „Standard Charter“ planiraju da premeste sjedište u Frankfurt, dok druge banke, koje žele da obezbijede pristup jedinstvenom tržištu, pretenduju na Pariz i Dablin.

Forbs je napravio listu najboljih zemalja za biznis, ocjenjujući 153 zemlje u 15 različitih kategorija, među kojima su pitanja imovinskih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratije i zaštite investitora.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *