Težak udarac Uberu u Evropi

Dodajte komentar

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da je Uber kompanija koja nudi usluge prevoza, a ne digitalne usluge, kako je kompanija do sada tvrdila.

Sada članice EU imaju “crno na bijelo” da smiju da odrede Uberu stroga pravila za rad.

Iz Ubera su tvrdili da su informaciono društvo koje osigurava ljudima način da međusobno elektronski uspostavljaju kontakt, a ne taksi firma.

Slučaj je otvoren u Barseloni gdje su lokalne vlasti Uberu naložile da mora poštovati tamošnje propise koji važe za taksi službe.

Uber je ranije tvrdio da negativna odluka neće uticati na njihove operacije, iako stručnjaci vjeruju da će biti suprotno.

U presudi suda navodi se da se prema evropskim zakonima kompanija mora klasifikovati kao pružalac usluga u prevozu, a da države članice regulišu uslove pod kojima se takve usluge pružaju u skladu sa opštim pravilima.

Iz Ubera su poručili da odluka u većini zemalja EU neće donijeti promjene jer se tamo već radi po zakonu o transportu.

Uber je jedna od najbrže rastućih kompanija među startupovima. Firma se do sada branila od optužbi tvrdnjama da je u pitanju samo platforma koja samo povezuje vozače i mušterije u više od 600 gradova.

Protivnici ovog servisa ističu da je u pitanju nelojalna konkurencija sa vozačima koji su amateri i ne moraju plaćati obuke, dozvole i takse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *