J.P. Morgan želi da kupi akcije A2A od Vlade

Dodajte komentar

Renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan jedna je od nekoliko kompanija koje pregovaraju sa Ministarstvom ekonomije o načinu preuzimanja 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A, saznaje CdM.

Američki kreditor J.P. Morgan je finansijska institucija poznata po pružanju različitih finansijskih usluga, koje, između ostalog, uključuju instrumente kao što su faktoring, forfeting, svopovi, fjučersi.

Vlada je nakon sjednice za Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, objavila informaciju da Ministarstvo ekonomije razmatra moguće opcije kojima bi se ubrzao izlazak A2A iz vlasničke strukture EPCG na način koji neće nepotrebno dodatno opteretiti javne finansija, kao i da su u toku razgovori sa nekoliko finansijskih intitucija, koji ukazuju na mogućnost unaprjeđenja pozicije Države i stvaranje prostora za ponovno privlačenje stranih investicija u oblast energetike.

To znači da Vlada u ovom trenutku ne pregovara sa kompanijama koje bi mogle direktno kupiti akcije A2A, već sa kreditnim institucijama uz čiju pomoć bi se našao način otkupa tih akcija, a koji bi bio najbolji za državu i EPCG i najmanje opteretio državni budžet.

To, dalje, znači da država, prema saznanjima CdM-a, razmatra mogućnost da uz podršku neke finansijske institucije pronađe model otkupa akcija A2A pod povoljnijim uslovima od onih koje podrazumijeva Put opcija.

Podsjećamo, Put opcija definiše obavezu države da 41,7 odsto akcija EPCG preuzme za iznos od 250 miliona eura, u sedam jednakih godišnjih rata, uvećavajući svoj vlasnički udio proporcionalno isplaćenom dijelu ugovorenog iznosa.

Na taj način država bi u narednih sedam godina postepeno uvećavala svoj udio u EPCG sa postojećih 57,1 na konačnih 98,8 odsto.

Eventualno angažovanje finansijske institucije moglo bi ubrzati postupak otkupa akcija A2A, tako što bi način njihove otplate bio redefinisan direktno sa finansijskom institucijom koju Vlada angažuje.

Posluju s 50 odsto svjetskih milijardera

Valja napomenuti da je J.P. Morgan jedna je od najstarijih finansijskih institucija u SAD-u, osnovana davne 1799. godine, sa sjedištem u Njujorku. Posluje već više od 218 godina.

J.P. Morgan posluje s 50 odsto svjetskih milijardera, tačnije s onima koji posjeduju minimalno 10 milijardi.

Najveća američka bankarska grupacija po aktivi, JP Morgan Chase, objavila je nedavno rezultate poslovanja za treći kvartal tekuće godine koji su nadmašili očekivanja analitičara i prikazali rast kvartalnog profita od 7,1 odsto.

Ovakvoj profitabilnosti najviše su doprinijeli rast kredita i povećanju kamatnih stopa, dok je na negativnoj strani stajao pad prihoda od trgovanja finansijskim instrumentima od 16 odsto.

Ukupan prihod iznosio je 26,2 milijarde dolara, u poređenju sa 25,5 milijardi dolara ostvarenih prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *