Crnogorski startapi dobrodošli u beogradski Impact Hub akcelerator

Dodajte komentar

Crnogorski startapi su dobrodošli u beogradski Impact Hub akcelerator, a sve što treba da urede je da se prijave putem zvaničnog sajta i uđu konkurenciju za investiranje u 2018, kazala je Dnevne novine suosnivačica ove organizacije Gaja Montelatići.

Ona je, između ostalog, govorila o startap sceni regiona, prilikama za razvoj, kvalitetu balkanskih timova i drugim zanimljivim temama.

STARTAPOVANJE: Impact Hub je imao zapaženo mjesto na nedavno završenom Beogradskom investicionom forumu. Molim Vas približite našim čitaocima šta je to što vi radite i na koji način saražujete sa startapima?

MONTELATIĆI: Mi smo jedna globalna mreža koja saražuje sa startapima širom svijeta, a sada nas ima više od sto. Svaki Impact Hub je poseban entitet i razvija sopstveni poslovni model zavisno od uslova koje konkretno tržište nameće. Nas je dvoje osnivača beogradskog Impacta, počeli smo sa radom prije tri godine i zainteresovani smo za startape u ranoj fazi razvoja, za one koji kreirali proizvod ili prototip, ali ne znaju šta dalje, kako da nađu investiciju da bi porasli i izašli van tržišta Srbije.

STARTAPOVANJE:: Na koje konkretne načine pomažete razvoj startapa koji sarađuju sa Impact Hubom. Šta je to što startapi dobijaju u sklopu programa podrške Impact Huba?

MONTELATIĆI: Startape konkretno pomažemo na tri načina. Prvi je to što omogućavamo zajednički coworking prostor, zatim je tu program akceleracije i inkubacije i poslednje ali ne i najmanje važno je formiranje mreže preduzetnica i preduzetnika koja je postavljena i onlajn pa učesnici ne moraju biti stacionirani u Beogradu da bi je koristili. Uzmimo na primjer kompaniju Altego koja proizvodi ulje za brade. Mi im omogućavo mentorstvo, saradnju sa biznis ljudima iz kozmetičkog sektora, poboljšavamo prezentaciju proizvoda, pomažemo plasiranje i prodaju, tražimo priliku za ekspaniziju na inostranim tržištima i slično. Od sledeće godine pokrećemo i pravi akcelerator gdje će startapi dobiti još jaču podršku.

STARTAPOVANJE:: Ako sam pravilno razumio to je ono što sada nudite kroz programe inkubacije i akceleracije. Šta je to što će startapi dobiti u novom akceleratoru?

MONTELATIĆI: Osnovna prednost novog akceleratora je što ćemo mi u narednoj godini izabrati pet startapa u koje ćemo investirati. Ti startapi treba da dokažu da je njihov proizvod validiran na tržištu i da taj biznis ima potencijal bude profitabilan i da brzo poraste. Tada će oni osim finansijske podrške dobiti i konsalting o tome kako da brzo porastu i etabliraju se na tržištu. Mi ih pripremamo da dođu do statusa da budu skalabilni (scale ready) kako bi uz pomoć dodatnih izvora finansiranja postali prepoznatljivi na tržištima van Srbije.

STARTAPOVANJE: Da li to znači da će investicija biti namijenjena samo startapima koji su već prošli programe inkubacije i akceleracije u Impactu ili se mogu prijaviti i drugi startapi koji ranije nisu sarađivali sa vama?

MONTELATIĆI: Mogu se prijaviti i startapi koji nisu ranije bili kod nas, ali ono što je neophodno je da prođu kroz neke programe akceleracije, kako bi bili spremni za investiranje. To ne mora biti isti proces koji su prošli ostali startapi, već se to procjenjuje zavisno od stanja startapa, odnosno njegove trenutne faze razvoja. Tako stvaramo šanse za sve da dođu do procesa selekcije, gdje ćemo mi odrediti koji su to startapi u koje možemo ulagati i kojima možemo pomoći da porastu.

STARTAPOVANJE: Vi ste kao zasebni entitet stacionirani u Beogradu. Rekli ste da vaša globalna mreža ima više od sto poslovnih jedinica, pa me intersuje da li startapi iz susjednih država, Crne Gore odakle ja dolazim, mogu da apliciraju za vaše programe podrške?

MONTELATIĆI: Naravno da mogu, posebno iz razloga što imamo programe onlajn podrške i mentorstva za startape širom regiona, bilo putem lajvstriminga ili drugih tehnika. Takođe imamo programe gdje organizujemo radionice i predavanja u našem prostoru u terminima kada preduzetnici imaju mogućnost da im prisustvuju. Zato pozivam startape iz Crne Gore da se prijave putem našeg web sajta i pridruže našoj preduzetničkoj zajednici. Mi za sada nemamo vremenski ograničene konkurse već se startapi mogu prijaviti bilo kad. Mi to sve pratimo onlajn, i može se prijaviti bilo ko ko ima startap. Mi ne pravimo odabir kada je riječ o mentorstvu već svim zainteresovanim omogućavamo da predavanja i radionice prate onlajn. Zatim stupamo u kontakt sa startapima, pomažemo im savjetima i razgovorima, selektujemo neke ciljeve i ako procjenimo da im možemo pomoći u realizaciji tih ciljeva nastavljamo saradnju.

Da li će u narednoj godini biti nekog zvaničnog konkursa za učešće u vašim programima i da li postoje privredni sektori koje podržavate ili nema ograničenja te vrste?

MONTELATIĆI: Početkom godine objavićemo jedan veliki poziv kroz kanale naše onlajn zajednice za akceleraciju i finasiranje startapa sa Balkana. Kada je riječ o privrednim sektorima, ono što volimo u Impact Hubu je da ukrstimo sektore i industrije zato što smatramo da je tu jako velika šansa za inovacije. Ono što podržavamo su svakako tehnološki startapi, ali mi ne razvijamo softvere kao tehnološke proizvode već su aplikacije i digitalni servisi podloga za brži razvoj biznisa. Veliku pažnju posvećujemo “čistim” tehnologijama, kao i ženama u preduzetništvu.

Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *