Naslovne strane dnevnih novina za ponedjeljak 11. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

CBCG krši odluku Ustavnog suda

Iako je Ustavni sud ukinuo član 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kojim je bilo propisano izvršenje po osnovu mjenice (prinudna naplata duga po osnovu mjenice), Centralna banka (CBCG) je odlučila da sva započeta izvršenja direktno podnijetih mjenica prije 17. novembra nastavi, saznaju Vijesti. Ustavni sud je na sjednici 29. septembra donio odluku kojom je ukinuo sporni član, a koja je zvanično 17. novembra objavljena u Službenom listu.

Tužilaštvo ćuti o potezima A2A

Tužilaštvo i sudstvo su pokazali svu zatvorenost u otkrivanju kriminalnih radnji kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG), a mukotrpna je i ponižavajuća bitka Udruženja manjinskih akcionara EPCG da se taj kriminal zaustavi i vrati opljačkani novac, saopštio je presjednik Udruženja Vasilije Miličković.

Kasni kontrola vrijednih koncesija

Predlog zakona o privatno-javnom partnerstvu (JPP) kojim treba da se uvede red u sprovođenju investiciono-razvojnih projekata, dodjeli koncesija za eksploataciju državnih resursa i drugih projekata od javnog interesa neće biti usvojen u ovoj godini. Važni dokument, koji je bio u završnoj fazi izvršna vlast je trebalo da utvrdi u junu ove godine, kako je ranije najavilo Ministarstvo finasija.

Dnevne novine

Najbolja turistička sezona u istoriji

Od turizma je za prvih devet mjeseci prihodovano preko 900 miliona eura, što je više nego cijele prošle godine, kazao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i dodao da je ovogodišnja turistička sezona najbolja u istoriji. Radulović je, u intervjuu agenciji Mina-biznis, saopštio da je realizacija turističke sezone tekla u skladu sa njihovim očekivanjima, te da je posjećenost značajno veća nego prošle godine.

Novi pad kamatnih stopa

Iznos prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u septembru je bio 6,98 odsto, što je pad od 0,02 procentna poena, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). U CBCG su kazali i da je prosječna ponderisana kamatna stopa u istom mjesecu takođe oslabila, 0,02 procentna boda, pa je iznosila 6,31 odsto.

Osposobljavaju kadar za rad sa novom opremom

Elektrodistributivni sistem je veoma dinamičan i kompleksan i mijenja se po nekoliko puta dnevno. Na njega utiču razni faktori od spoljašnjih, na koje radnici CEDIS-a malo mogu djelovati, do onih unutrašnjih koji se dobrim održavanjem i upravljanjem sistemom mogu kontrolisati. Sam rad i upravljanje elektrodistributivnim sistemom zahtijeva iskustvo, spremnost, prilagođavanje i praćenje novih trendova koje razvoj mreže zahtijeva.

Dan

Ne odgovarati na pitanja koja mogu biti zloupotrijebljena

Nakon što su zaposlenima u Rudniku uglja Pljevlja dostavili anketni list u kojem traže da, pored matičnog i broja lične karte, dostave i matične brojeve članova svojih porodica kao i podatke o tome koje vjerske praznike slave, iz Sindikalne organizacije su sugerisali radnicima da ne odgovaraju na ona pitanja koja mogu biti zloupotrebljena.

Sarađujemo sa svim bankama

Elektroprivreda (EPCG) reagovala je na tekst objavljen 8. decembra u “Danu# pod naslovom “Kod Aca oročili 29 miliona i odložili naplatu šest miliona, navodeći da je javnost već uveliko upoznata sa rasporedom sredstava i depozita kompanije kod crnogorskih banaka. Smatraju krajnje tendencioznim način na koji je formulisan tekst, naslov i nadnaslov o zvaničnim i javnim podacima ove kompaniije.

Kamate ponovo pale

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u septembru je pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,98 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Pobjeda

Glavni trgovinski partneri Srbija, Evropska unija i Kina

Najveći spoljnotrgovinski partneri Crne Gore ove godine su Srbija i Kina, pokazuju preliminarni podaci Monstata o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih deset mjeseci. Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da je oslanjanje Crne Gore na države iz regiona pri spoljnotrgovinskoj razmjeni razumljivo, jer crnogorsko tržište nije veliko, pa zato i roba koja se izvozi nije u većim količinama pogodna za razmjenu sa udaljenijim tržištima

Najbolja turistička sezona do sada

Za prvih devet mjeseci od turizma je prihodovano preko 900 miliona eura, štoje više nego cijele prošle godine, saopštioje ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i dodao da je ovogodišnja turistička sezona najbolja u istoriji. Kako je rekao u intervjuu agenciji Mina biznis, posjećenost je značajno veća nego prošle godine, a došlo je i do povećanja broja noćenja više od deset odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *