Biznis karavan: Nije lako poslovati u Podgorici

Dodajte komentar

Započinjanje i održavanje biznisa u Podgorici nije lako zbog velike konkurencije, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da je Vladi važno da predstavi vidove podrške i za privrednike iz glavnog grada. Ona je juče u Podgorici na centralnom događaju Biznis karavana kazala da se, kada je riječ o unapređenju privrede, fokus često stavlja na sjeverne i manje razvijene opštine, a da se, ponekad neopravdano, zapostavlja glavni grad.

“Podgorica je grad koji je najznačajniji nosilac crnogorske privredne djelatnosti i važno nam je da privrednicima iz tog grada predstavimo sve vidove podrške koje nudimo. Započeti, održati i unaprijediti biznis u glavnom gradu nije lako, zbog mnogo veće konkurencije, kao što je slučaj u ostalim opštinama”, kazala je Sekulić.

“Od svih programa podrške najviše efekata je imala Uredba o podsticanju direktnih investicija, s ozirom na iznos sredstava opredijeljenih za nju. Od drugih programa, najbolje su se pokazali programi za razvoj klastera, za uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje i za modernizaciju prerađivačkih kapaciteta”, rekla je Sekulić, dodajući da privrednike generalno muči nedostatak stručne radne snage, ali i nekonkurentnost.

Biznis karavan je posjetio 13 opština, gdje su od privrednika čuli čime bi taj vladin resor mogao da doprinese unapređenju njihovog poslovanja.

Gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović je kazao da su napravili značajne iskorake u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

“Osnovali smo Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Vrijeme pred nama će pokazati da je i žensko preduzetništvo adut koji će obezbijediti dodatnu snagu domaćoj ekonomiji”, rekao je Stijepović.

On je podsjetio da glavni grad stvara i povoljne tržišne uslove za poslovanje, kroz konstantno umanjenje naknada za privredu.

“U narednom periodu u planu je realizacija više infrastrukturnih projekata u vrijednosti većoj od 100 miliona eura. Takve investicije aktiviraju čitav repro lanac i šansa su za mnoga mala i srednja preduzeća, građevinske, ali i uslužne djelatnosti”, ukazao je Stijepović.

Izvor: Dan, Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *