Gdje ide Ethereum?

Na Blockchain konferenciji na Tajvanu, Taipei, Vitalik Buterin je objavio dugoročni plan razvoja za Ethereum.

Kako navodi osnivač Ethereuma, Vitalik, većina problema s kojima se Ethereum blockchain susreće se mogu svrstati u nekoliko kategorija: skalabilnost, sigurnost pametnih ugovora, konsenzus i privatnost.

Nekoliko ažuriranja mreže, među kojima je i Byzantium, nude neka rješenja za ove četiri kategorije. Vitalik je nedavno dao intervju za Južno korejske medije Joong Ang, gdje je napomenuo da će trebati barem 2 do 5 godina da se u potpunosti riješe problemi sa skalabilnosti na blockchainu.

Plan razvoja Ethereuma

U kategoriji skalabilnosti, Ethereum Foundation i Etherumova open-source zajednica su napravili značajan napredak s nadolazećim Casperom i s Plasmom, drugi sloj rješenja za skalabilnost razvijen od Vitalika i Josepha Poona, suosnivača Bitcoinove lightning mreže.

Casper je dugoročno rješenje za skalabilnosti kojim se uvodi hibrid proof-of-work (PoW) i proof-of-stake (PoS) protokola u Ethereum blockchain mrežu. Trenutno, Ethereum mreža zavisi od PoW protokola.

Christian Reitwiessner, rukovodilac tima za Ethereumov Solidity i Ethereumove C++ implementacije, objašnjava, rješenje kao što je PoS je nužno da bi se eliminisala zavisnost od korisnika , čvorova i rudara.

Skalabilnost se ne rješava tako da se transakcije prebace u manje blokove, a bude više manjih blokova. Skalabilnost se jedino može riješiti tako da korisnici ne moraju da verifikuju svaku transakciju koja je poslata u sistem..

Ethereum je drugačiji od Bitcoina jer operiše kao platforma za decentralizovane aplikacije (dapps). Ethereumu je nužnopotrebna skalabilna mreža koja može izdržati miliona korisnika kroz njihovo PoS rješenje kao što je Plasma.

Da bi poboljšali privatnost mreže, Ethereum razvojni inženjeri su integrisali Zcashovu implementaciju zk-SNARKs, što dolazi kao poboljšanje u kategoriji privatnosti.

Na slici je primjer zk-SNARKs transakcija procesirane na Ethereum testnetu, na kojoj se ne vidi iznos transakcije niti tko je kome slao.

A kakve bi bile predikcije kretanja njegove cijene?

JP Vergne, profesor Ivey Business School, napominje da je intenzitet razvojnih aktivnosti najbolji indikator kretanja cijene neke kripto valute.

“Shvatili smo da je najbolji indikator kretanja cijene neke kripto valute broj razvojnih aktivnosti koje se oko nje događaju”.

Ethereum je jedan od rijetkih blockchain networka koji ima veliki broj razvojnih aktivnosti i inovativnih rješenja kao što su Casper, Plasma, zk-SNARKs itd. S obzirom na to, možemo s velikom vjerovatnoćom pretpostaviti da će Ethereumu cijena rasti i kroz 2018-tu.

Izvor: crobitcoin.com

Check Also

Izvještaj sa Montenegroberze za utorak 16. oktobar

Izvještaj sa Montenegroberze za utorak 16. oktobar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *