Dolar se stabilizovao

Dodajte komentar

Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima donekle stabilizovao prema korpi valuta, nakon najvećeg dnevnog gubitka u pet mjeseci zbog prigušenih očekivanja vezanih uz tempo povećanja kamatnih stopa iduće godine u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom svijetlu ojačao blagih 0,1 posto, na 93,15 bodova, nakon što je u trgovanju srijedu oslabio 0,8 posto, najviše u jednom danu od juna.

U sličnom je procentu američka valuta oslabila prema zajedničkoj evropskoj, pa se eurom trgovalo po 1,1830 dolara, nedaleko najviših nivoa u mjesec dana, od 1,1862 dolara, koje je nakratko zabilježio u prošle nedjelje.

Kurs dolara prema jenu ostao je gotovo nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 111,25 jena.

Trgovanje je u četvrtak bilo slabašnije nego inače, jer japanska finansijska tržišta ne rade zbog tamošnjeg praznika, a ni američka neće raditi zbog obilježavanja američkog praznika Dana zahvalnosti.

Ulagači su još pod utiskom juče objavljenog zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke Fed, iz kojeg se mogao protumačiti oprez u pogledu tempa podizanja kamatnih stopa u idućoj godini.

Zapisnik je takođe pokazao zabrinutost među dijelom funkciionera u vezi izgleda za inflacijom, pri čemu je naglasak stavljen na ekonomske pokazatelje koji će odrediti vremenske okvire za podizanja kamatnih stopa u budućnosti.

“Premda se povećanje kamatnih stopa u decembru čini više-manje gotovom stvari, na tržištima je nakon objave zapisnika porasla zabrinutost u vezi mogućeg snižavanja očekivanja u pogledu rasta kamatnih stopa u idućoj godini i to pritiska dolar”, kazao je Kit Juckes, makroekonomist u banci Societe Generale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *