Mugabe, ipak, nije bio najdugovječniji lider na svijetu

Dodajte komentar

Robert Mugabe, 93-godišnji predsjednik Zimbabvea juče je podnio sotavku u pismu poslatom parlamentu, a nakon otvaranja procesa njegovog opoziva.

Svojevrsno vanredno stanje u Zimbabveu trajalo od 14. novembra kada je Vojska Zimbabvea, izvještavali su svetski mediji, Mugabea i njegovu suprugu Grejs stavilo pod kućni pritvor.

Ostavka Mugabea na mjesto predsednika Zimbabvea okončala je jednu od najdužih ali ne i najdužu političku vladavinu na svijetu. Mugabe je na vlasti bio 37 godina, od čega posljednjih 30 na funkciji predsednika.

Najduže na vlasti i dalje je Paul Bija, predsjednik Kameruna. On je na vlasti 42 godine. Bija je prvo postao premijer Kameruna 1975. godine, da bi sedam godina kasnije preuzeo funkciju predsjednika.

Iza njega, po dugovječnosti vladavine, nalazi se predsjednik Ekvatorijalne Gvineje. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo je predsednik te afričke države od 1979. godine, kada je nakon vojnog puča zbačen njegov stric Francisko Masijas Nguema.

Na trećem mjestu bio je upravo Mugabe, a sada je na toj poziciji Nursultan Nazarbajev, koji je predsjednik Kazahstana već 33 godine. Istini za volju Nazarbajev je na čelu samostalog Kazahstana 26 godina, ali je sedam godina prije toga obavljao najviše političke funkcije u tadašnjoj sovjetskoj republici – bio je premijer i prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *