Crnogorski startapi na meti globalnih investitora

Dodajte komentar

Startapi čiji su pokretači i osnivači stručnjaci iz Crne Gore zainteresovali su veliki broj globalnih investitora na šestom Beogradskom investicionom forumu BVF 2017, koji je prošle sedmice održan u Beogradu.

Riječ je o najvećem regionalnom događaju posvećenom investiranju u startape koji je ove godine okupio 30 inovativnih preduzetnika iz više od deset zemalja kao i više od 50 investitorskih kuća, a tri od 30 izabranih startapa pokrenuli su preduzetnici iz Crne Gore.

Novi uspjesi

The Badger, Talkini i More Money imali su odlično predstavljanje na F orumu i skrenuli na sebe pažnju mnogih investitora sa kojima na licu mjesta pregovarali o novim investicijama i tako prokrčili put za dalji rast i napredak njihovih kompanija.

Iako su “naši” startapi u stvari kompanije sa sjedištima u SAD, Poljskoj i Estoniji bilo je zadovoljstvo gledati naše stručnjake kako nimalo ne zaostaju za svjetskom konkurencijom što je i pokazatelj da domaća pamet ima veliki potencijal i svijetlu perspektivu u startap industriji na globalnom nivou.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su ove godine na BVF učestvovale investitorske kuće sa svih kontinenata, među kojima i one koje raspolažu fondovima vrijednim nekoliko milijardi dolara.

Član organizacionog odbora festivala i najzaslužniji za perfektnu organizaciju BVF 2017 Aleksandar Bijelić kazao je za Dnevne novine da je prolazak tri startapa koje su pokrenuli crnogorski timovi među trideset najboljih samo po sebi uspjeh jer to čini deset odsto od ukupnog broja finalista.

“Rekao bih da je srpska i crnogorska startap scena na sličnom nivou. Srpska je naravno nešto ispred u procesu razvoja ali je to najvećim delom zbog veličine tržišta”, istakao je on.

Bijelić je dodao da se u Crnoj Gori rade odlične stvari kada je riječ o razvoju startap zajednice apostrofirajući ulogu i značaj NVO Digitalizuj.me.

“Mislim da je Digitalizuj.me fantastičan projekat, ta ekipa ljudi radi neverovatno kvalitetne stvari što se i vidi po kvalitetu kompanija čiji osnivači dolaze iz Crne Gore”, zaključio je.

On se osvrnuo i na saradnju sa drugim subj ektima iz crnogorske startap zajednice kao što je nedavno otvorena Digitalna fabrika.

“Imali smo prilike i da sarađujemo sa M:telom koji je pokrenuo digitalnu fabriku kao prvi pravi akcelerator u Crnoj Gori što će dati dodatni zamah razvoju crnogorske satrtap zajednice i industrije”, kazao je Bijelić dodajući da su problemi sa kojima se suočavaju preduzetnici u obje države slični.

Kao osnovni problem za domaće startape naveo je veličinu tržišta.

“Nažalost, ono što muči preduzetnike u Crnoj Gori pa i u Srbiji je veličina tržišta kada govorimo o globalnoj startap industriji. Mi smo htjeli to da priznamo ili je statistička greška na nivou velikih zemalja i onda je njima nekad lakše da to centralizuju u jednoj zemlji nego da imaju veliki broj predstavništava. Ipak, vjerujem da će sa digitalnim granicama koje nestaju biti mnogo lakše za pamet iz Crne Gore i ono znanje koje dolazi odatle sve lakše i lakše nalaziti put do kapitala”, zaključio je on.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *