New York Post optužio Marinu Abramović za pronevjeru

New York Post objavio tekst s naslovom ‘Umjetnost krađe’, u kojemu pita šta je točno Marina Abramović učinila s 2,2 miliona dolara, koliko je prikupila za izgradnju umjetničkog centra u Hudsonu u blizini New Yorka. Umjetnica je na tekst odgovorila saopštenjem nazvanim ‘Umjetnost istine’, u kojem žestoko odbacuje njihove tvrdnje i objašnjava kako je potrošila novac za institut.
Protekle četiri godine Abramović je, kako piše New York Post 11. novembra, uspjela da skupi 1,5 miliona dolara pomoću privatnih donacija te dodatnih 661.452 dolara preko Kickstartera.

Kad je međutim doznala da će ukupni trošak izgradnje centra dostići 31 milion dolara, prošlog mjeseca u Londonu, tokom razgovora u Galeriji Serpentine, potvrdila je ono o čemu se već dugo govorilo. Od projekta posvećenog performansima ipak odustaje, a zgradu, nekad pozorište, potom teniski centar, koja se prostire na 2137 kvadratnih metara usred Hudsona i koju je trebao renovirati čuveni holandski arhitekta Rem Koolhaas, želi što prije prodati.

“Kao umjetnica, ne mogu skupiti 31 milion dolara osim ako neki divan tip iz Emirata ne istupi ili neki Rus ispiše ček jer vjeruje u mene. U stvarnom životu to se ne događa”, rekla je tada medijima, a projekt Marina Abramovic Institute namjerava da nastavi kao putujući.

Prema Postu, koji piše kako je ‘umjetnica prisutna, ali ne i novac’, sprdajući se na račun njenog slavnog performansa u njujorškoj MoMA-i, dosta se donatora na Kickstarteru požalilo da nisu dobili obećane nagrade za određene donirane svote. Žele, takođe, da znaju za šta se njihov novac tačno potrošio.

Neke od nagrada, recimo, Marinin su zagrljaj za sve koji doniraju barem dolar i uspiju doći na neki od njenih događaja u Londonu ili New Yorku, dakako, potom livestream ili potpisani CD u kojem podučava svoju ‘Abramović metodu’, kako piti vodu iz čaše ili gledati osobu u oči, piše Post, dodajući da je onima koji su donirali 10 hiljada dolara nudila večeru na kojoj će pokazati kako se spremaju tradicionalne supe. Uključili su i izjavu blogera iz Hudsona, koji je tvrdio da je umjetnica u tom gradu sa 6700 stanovnika prodavala francuske makarone koji imaju ukus po njoj, s namjerom da skupi novac za izgradnju centra.

Na posprdni tekst Marina Abramović je reagovala saopštenjem pod nazivom ‘Umjetnost istine’, u kojem za Post tvrdi da ne samo da širi neistine, nego klevete. Objašnjava da je od 2,2 miliona spornih dolara 1,1 miliona njih dala iz vlastitog džepa, od novca koji je ‘zaradila kao umjetnica’, a da je 661.452 dolara na Kickstarteru, što se nakon plaćanja dijela toj stranici svelo na 596.667 dolara, otišlo na račun arhitektonske kompanije Rema Koolhaasa. Pritom je, kako upozorava Abramović, svrha toga novca bila jasno naznačena na stranici kampanje.

‘Ovaj Kickstarter pokriće prvu fazu razvoja Instituta Marina Abramović: proces dizajna’, navedeno je u saopštenju. Ukupna cifra isplaćena Koolhaasu za izradu projekta i studije održivosti na koncu je iznosila 655.167,10 dolara, tvrdi Abramović.

Umjetnica navodi i koliko je dobila od web donacija, a koliko od privatnih osoba, dok za one koji na Kickstarteru nisu dobili obećane nagrade tvrdi da im se nisu javili s povratnim informacijama. Među tim donatorima bilo je oko 5000 ljudi, a kao jedan od njih i Jay-Z.

Check Also

Četiri opštine i preduzeća nagomilali 11 miliona novog duga

Četiri opštine i lokalna preduzeća nagomilali su 11 miliona eura novih poreskih dugova, saopštili su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *