Idealan biznis: Za jedan kilogram 6.000 eura

Dodajte komentar

Nekoliko bijelih tartufa teških ukupno oko 850 grama prodato je na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu za vrtoglavih 75.000 eura.

Za tartuf su se satelitskom vezom nadmetali zainteresovani kupci iz Dubaija i Hongkonga, a najviše je ponudio preduzetnik iz Hongkonga.

“Situacija je nešto bolja, međutim očigledno ovo neće biti baš uspješna godina jer u prodaji neće biti velikih primjeraka, iako su ovi manji vrlo kvalitetni”, rekla je za AFP Izabel Đanikolo iz Državnog centra za proučavanje tartufa.

“Suša koja je pogodila ovo područje u posljednjih nekoliko mjeseci uticala je na količinu, ali ne i na kvalitet tartufa”, kazala je Đanikolo, dodavši da “cijene koje se postižu na aukcijama nisu tržišne. Riječ je o simboličnim cijenama čiji prihod ide u dobrotvorne svrhe”.

Ovogodišnja tržišna cijena iznosi 600 evura za 100 grama, što znači 6.000 eura za kilogram. Nešto je viša zbog velike suše. Prije godinu dana kilogram se mogao kupiti za 3.000 do 4.000 eura.

Beli tartufi spadaju među najosjetljivije i najskuplje proizvode na svijetu, a u djelovima Italije beru se od oktobra do decembra. Izuzetno su cijenjeni zbog specifičnog ukusa i arome. Bijelih tartufa je, zbog klimatskih promjena u Italiji, zadnjih godina sve manje.

Gotovo 90 godina grad Alba u Pijemontu organizuje dvomjesečni sajam belih tartufa na kome se organizuje i aukcijska prodaja ove cijenjene vrste podzemnih gljiva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *