Turska pravi sopstveni automobil

Dodajte komentar

Tursko tržište automobila, koje je jedno od najvećih u Evropi, biće bogatije za potpuno turski automobilski brend.

Godišnje se u Turskoj proda oko milion novih automobila, a proizvođači poput Renaulta, Hyundaija, Honde, Toyote i Fiata imaju svoje fabrike u ovoj zemlji.

Pet ključnih turskih kompanija iz sfere automobilizma i tehnologije se nedavno udružilo u istorijski novi projekt, koji je inicijativa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a ta inicijativa je nazvana “Turski automobil”,

Prvi prototip novoformiranog brenda će biti predstavljen 2019. godina, a produkcijska verzija se na tržištu očekuje 2021. godine. Glavni cilj je da to bude potpuno električni automobil, a krajnji je da kompanija postane agresivan, poznat i pouzdan brend kao što je kompanija Tesla.

Na prvi pogled, razvoj novog automobilskog brenda je izazovan zadatak, no, snažna podrška vlade i predsjednika Erdogana već finansijski jakoj grupi kompanija ima dobru šansu da ostvari ciljeve. Ako Turska uspješno implementira ovaj projekt, novi brend bi mogao dovesti ostale već postojeće brendove u nezgodnu poziciju, posebno zbog položaja Turske koji joj omogućava odlične uslove za distribuciju.

Kada je riječ o dijelovima za automobile, Turska je velik igrač u industriji na Starom kontinentu. jedan je od najvećih izvoznika dijelova za automobile u Evropu i Bliski istok. Turska želi napredovati na temelju ekspertize u proizvodnji dijelova te uspostaviti uspješan automobilski brend. Očekuje se da će ovaj projekt postati jedan od prioriteta ove zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *