Euro stabilan nakon najvećeg nedjeljnog gubitka

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi u ponedjeljak su cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru nakon odličnih poslovnih rezultata američkih tehnoloških divova, dok je energetski sektor ojačao zahvaljujući visokim cijenama nafte.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju pale između 0,2 i 0,8 posto.

No, berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u blagom plusu.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se rastu berzanskih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Alphabeta, Microsofta i Amazon.com.

U međuvremenu, Apple je objavio da su narudžbe za njegov iPhone X, poseban model tog telefona kojim kompanija obilježava 10 godina od prvog iPhonea, iznad očekivanja, što je potaknulo rast cijena dionica koje proizvode dijelove za taj telefon.

Zahvaljujući tome, jutros je azijski tehnološki sektor ojačao za 0,5 posto, a predvodi dionica južnokorejskog Samsunga.

A na valutnim se tržištima euro stabilizovao nakon što je prošle nedjelje prema dolaru oslabio 1,5 posto, što je bio njegov najveći nedjeljni gubitak u posljednjih 11 mjeseci.

Pritisak na euro uslijedio je prošloga četvrtka, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) odlučila produžiti svoj program kupovine dionica i na prvih devet mjeseci iduće godine.

Premda je ECB najavila smanjenje iznosa mjesečne kupovine od januara za pola, na 30 milijardi eura, poručila je i da će iduće godine zadržati podsticajne mjere, pa čak ostavila otvoren prostor za dalje podsticaje ako bude potrebe.

Tečaj eura kreće se jutros oko 1,1615 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1608 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 113,60 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto, na 94,77 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *