Katalonija proglasila nezavisnost

Dodajte komentar

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnot tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a među njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su prije izlaska ostavili na svojim mjestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije građana koji su ranije najavili da će bojotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

“Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi”, stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije “Zajedno za DA” i njenog partnera, krajnje lijeve stranke CUP.

Za nezavisnost je glasalo 70 od 135 poslanika, 10 je bilo protiv, dok su dva listića bila prazna.

Gornji dom parlamenta, Senat, odobrio je premijeru Španije Marijanu Rahoju aktiviranje Člana 155 Ustava – specijalnih mjera koje bi Vladi Španije omogućile preuzimanje nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona.

To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prevremenih izbora. Te mjere predviđaju i smjenjivanje katalonske vlade.

Rahoj je u Senatu izjavio da će prvi potez njegove Vlade biti smjenjivanje predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona i njegovih ministara.

“Španija je ozbiljna zemlja i velika nacija. Nećemo tolerisati da nekoliko ljudi pokuša da likvidira naš ustav”, rekao je Rahoj novinarima.

On je pozvao Špance da ostanu mirni jer će “pravna država uspostaviti vladavinu zakona”.

Agencija Rojters prenosi da je glavna secesionistička grupa Katalonije, Nacionalne skupštine Katalonije (ANC), pozvala državne službenike da ne poštuju naređenja španske vlade pošto je Madrid odobrio direktno vladanje nad tim regionom.

ANC je pozvao katalonske državne službenike da odgovore sa “mirnim otporom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *