U stručne škole se uvode Preduzetnički klubovi

Dodajte komentar

Neki od crnogorskih obrazovnih programa poput konobara i kuvara imaju oko 60 procenata praktične nastave kod poslodavca, a sada je planiran rad na uvođenju preduzetničkih klubova u srednjim stručnim školama, saopšteno je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji na temu stručnog obrazovanja koja se održava u Budvi.

Crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović rekao je na otvaranju konferencije da u obrazovnim i studijskim programima Crna Gora propisuje obavezan fond časova nastave koji mora biti realizovan u realnom radnom okruženju, što je ogroman iskorak u učešću poslodavaca u edukaciji, pišu Dnevne novine.

“Ono što je pokazatelj da smo na pravom putu, jeste činjenica da su predstavnici Evropske unije najavili novi operativni program ‘Razvoj ljudskih resursa’ i to trostruko veće vrijednosti nego dosadašnji. Dosadašnji program bio je vrijednosti 5,8 miliona eura, a naredni će biti vrijedan preko 15 miliona eura”, rekao je Šehović.

On je saopštio da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da ulaže maksimalne napore u kreiranje obrazovne politike “koja nije izmještena iz realnosti, već je njen produkt, i u obrazovanje koje neće biti obrazovanja radi, već radi života”.

Navodi se da je Šehović ocijenio velikim korakom naprijed ovogodišnji početak dualnog obrazovanja, odnosno paralelnog učenja i rada kod poslodavca u Crnoj Gori.

Trenutno je u ovaj vid obrazovanja uključeno 17 škola, 12 opština, skoro 300 djece i oko 100 renomiranih poslodavaca.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, rekao je da poslovni i socijalni partneri treba da budu u značajnoj mjeri uključeni u stručno obrazovanje na svim nivoima i da taj vid edukacije treba da ima jaku praktičnu dimenziju.

Potpredsjednik Privredne komore, Ivan Saveljić rekao je da je, nakon decenije, dualno obrazovanje ponovo zaživjelo u Crnoj Gori i to na pravim osnovama i mnogo ambicioznije.

“Dualno obrazovanje je razvijeno u zemljama čije primjere želimo da slijedimo. Praktična nastava razvija kod učenika pozitivnu orjentaciu prema poslu, što omogućava njegovo bolje pozicioniranje na tršištu”, rekao je Saveljić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *