Naaslovne strane dnevnih novina za 23. oktobar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Tri godine nije vidio da fali petlja

Sadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković od avgusta 2014. godine, kao tadašnji izvršni direktor Monteputa, bio je nadležan i za kontrolu projektovanja i izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac Mateševo, a taj povećani obim posla bio je jedno od obrazloženja da bi dobijao posebne naknade od 2.800 eura iz profita Monteputa.

Zakon o CBCG šalju Ustavnom

Socijaldemokratska partija će podnijeti Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o Centralnoj banci koji je Skupština usvojila 16. oktobra. Član predsjedništva SDP-a Bojan Zeković kazao je da je Zakon o Centralnoj banci, koji ograničava Državnu revizorsku instituciju (DRI) u kontroli CBCG, suprotan Ustavu koji u članu 144. stav 2 propisuje da DRI vrši reviziju zakonitosti i uspješnosti upravljanja državnom imovinom i obavezama, budžetom i svim finasijskim poslovima subjekata čiji su izvori finasiranja javni ili nastaju koriscenjem ne.

Poslodavci traže i fleksibilne odmore

Ukidanje konkursa i oglašavanja kod Zavoda za zapošljavanje, skraćenje radne sedmice za izvršne direktore, ograničavanje zastare novčanih potraživanja, fleksibilniji raspored godišnjeg odmora, neki su od zahtjeva koji su crnogorski poslodavci tražili tokom javne rasprave o Nacrtu novog zakona o radu koji su predmet debate već pet mjeseci i čije se usaglašavanje privodi kraju.

Dnevne novine

Precizno očitavanje prioritet mjerenja

Precizan račun sa stvarno utrošenim količinama električne energije, u tačno određenom obračunskom periodu, prioritetan je zadatak mjerenja u sistemu elektrodistribucije. U Crnoj Gori trenutno ima oko 92 procenta korisnika sa precizno očitanom potrošnjom električne energije, što su rezultati kojima se ravnamo sa najrazvijenijim evropskih zemljama.

Privrednici očekuju da novi zakon uvede red na tržištu

Izmjene Zakona o privrednim društvima najviše će uticati na organizaciju poslovanja preduzeća u smislu veće administracije, transparentnosti i odgovornosti za poslovanje, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Petlja Smokovac će se graditi fazno

Petlja Smokovac će biti projektovana tako da se omogući njena fazna izgradnja, pa će se graditi priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo, auto-puta Bar Boljare, sa magistralnim putem M2, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Dan

Preko limita potrošili 2,4 miliona

Vlada je iz tekuće rezerve lani potrošila skoro 19 miliona eura, od čega je odlukama Vlade i užeg kabineta podijeljeno 16,6 miliona, a odlukama Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve 2,2 miliona.

Vlada godinama obećava naftu

Priča o navodnim naftnim resursima na primorju, vjerovatno će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ocijenili su iz SNP-a. Ove najave iz Vlade podsjećaju na Srećka Šojića i njegove imaginarne investitore i milionska ulaganja. Nego, pričinjavanje miliona eura profita od crnog zlata nije novost. Da su građani vjerovali Vladi, ove godine bi uživali u ogromnom prilivu novca, jer je prije više od pet godina, tada pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, izjavio da je 2012. godina ta u kojoj će biti raspisan tender, a glavni prihod od proizvodnje se očekuje, ni manje ni više, nego 2017. godine. Ova godina polako izmiče, a nafti ni traga, ni glasa. U međuvremenu, samo jedna izjava bivšeg premijera: “Gorivo je, ipak, luksuz saopštili su iz SNP-a.

Za pet godina pozajmali 2,7 milijardi

Sa 455 miliona, koliko će se Vlada zadužiti u ovoj godini, ukupan iznos zaduženja od 2013. godine će iznositi nevjerovatnih 2,7 milijardi eura. Da stvar bude gora, od toga iznosa na otplatu dugova je potrošeno 1,97 milijardi eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Ostatak novca je potrošen na tekuću potrošnju i pokrivanje deficita, dok je mali dio otišao i na autoput u koji je za dvije godine utrošeno oko 200 miliona eura.

Pobjeda

Tražiće ocjenu ustavnosti akta

Socijaldemokratska partija će podnijeti Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu saglasnosti sa Ustavom Zakona o Centralnoj banci koji je Skupština Crne Gore usvojila na sjednici održanoj 16. oktobra, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Rezultati dobri, nema novih mjera štednje

U tekućoj godini očekujemo rast ekonomije preko četiri odsto, ne razmišljamo o uvođenju novih mjera štednje naredne godine, ali ćemo istrajati na punoj primjeni postojećeg paketa fiskalne konsolidacije, kazao je u intervjuu Pobjedi Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nurković: Petlja će se graditi fazno

Petlja Smokovac će biti projektovana tako da se omogući njena fazna izgradnja, pa će se sada izvoditi priključak koji vezuje dionicu Smokovac Uvač Mateševo, autoputa Bar Boljare, sa magistralnim putem M2, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *