Šta je sigurnije Blockchain ili banka?

Dodajte komentar

Banke su sigurne, ali s vremena na vrijeme ipak čujemo da ih je neko opljačkao, što znači da potpuna zaštita ne postoji, ali i da se u ovom trenutku čini da bi blockchain ipak mogao biti sigurniji, što se ipak tek treba potvrditi u stvarnosti.

Jer, blockchain je daleko od toga da bi bio idealan. Naime, veliki problem je što se transakcije mogu pratiti, bez obzira što se ne može otkriti ko stoji iza njih. Jer, blockchain je baza podataka podijeljena između svih čvorišta koja učestvuju u sistemu zasnovanom na Bitcoin protokolu. Potpuna kopija ove datoteke sadrži svaku transakciju ikada izvršenu i bilo tko može saznati koliko je bitcoinova bilo na nekoj adresi u bilo kojem periodu.

To je zvanični opis, a za laike, potrebno je znati da biste koristili bitcoin, morate znati kako se koristiti s blockhain. Naime, to je kao virtualni novčanik. Kako bi smo znali kame čemo poslati, potrebna nam je naša wallet adresa. Koja je to adresa možemo saznati na Wallet, zatim na Receive money i na kraju na Adress. Prilikom kreiranja “walleta”, on automatski stvori jednu adresu koja pripada samo nama. Bilo ko, naravno, može imati i više adresa, ali to je do vlastitih preferencija. Dakle, blockchain vam koristi i da biste imali uvid u transakcije.

Uz to, problem je i što “treća strana” obavlja transakcije s blockchainom u ime onoga ko stoji iza njih kao davalac ili primalac. To je tako jer ne postoji nikakvo regulatorno tijelo ili instituacija vezana uz kriptovalute. Naravno, to nije nimalo loše, ali činjenica da se zavisi od “treće strane”. ipak jeste rizično, bez obzira što postoje dokazani “igrači” kao Kraken, Changelly i Shapeshift, koji su već zadobili povjerenje zajednice.

Ali, kad bi se konkretnije definirao način obavljanja transakcija i omogućila sigurnost našeg “novca”, sigurno da bi priča krenula bitnije prema naprijed.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *