Dow dotakao 23.000 poena po prvi put u istoriji

Dodajte komentar

Berzanski pokazatelj najvećih američkih kompanija, Dow Jones, po prvi put u istoriji dodirnuo je nivo od 23.000 poena, ali je trgovanje ipak zatvorio neznatno ispod te psihološke granice.

Samo prije 76 dana ova korpa 30 američkih kompanija prekočila je nivo od 22.000 poena. Boeing i Caterpillar su bili lideri rasta Dow-a od 2. avgusta kada je preskočio 22.000 poena, dok u tekućoj godini bilježe skok od 65,9 i 41,2%, respektivno. Na jučerašnjem trgovanju, UnitedHealth i Johnson & Johnson su nosili ovaj berzanski pokazatelj. Najveće američko životno osiguranje, UnitedHealth, objavilo je rast poslovanja u svim segmentima što je doprinijelo rastu njegovih akcija od 5,5%.

I J&J je stigao do novog istorijskog maksimuma skočivši 3,4%, vođen dobrim rezultatima farmaceutskog biznisa i nedavnim preuzimanjem švajcarskog Actelion-a. Indeks S&P 500 je porastao 0,1% na 2.559,4 poena, dok je Nasdaq neznatno oslabio na 6.623,7 poena.

Evropske berze na jučerašnjem trgovanju registrovale su uglavnom pad vrijednosti, predvođene gubicima u sektoru odmora i putovanja. Njemački DAX je pao 0,1%, slično kao i britanski FTSE, dok je francuski CAC registrovao minornu negativnu promjenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *