Dow nadomak 23.000 poena, novi skok nafte

Prvi trgovački dan u sedmici američki berzanski indeksi završili su rastom vrijednosti, dok su na polju korporativnih objava investitori očekivali rezultate Netflixa koji su stigli nakon isteka trgovanja.

Dow Jones je porastao 0,4% na 22.956,9 poena, dok je indeks S&P 500 registrovao pozitnu promjenu od 0,2% na 2.557,6 poena. Lideri tržišta bili su telekomunikacioni i finansijski sektor, dok su nekretninski sektor i zdravstvena zaštita ograničili njegov rast. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je 0,3% na 6.624 poena. Prošle sedmice je otpočela sezona kvartalnih rezultata objavama banaka, a ove nedjelje će investitorima predstaviti rezultate: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Verizon, Honeywell…

Analitičari očekuju da će ova nedjelja donijeti dosta jasniju sliku o korporativnim profitima s obzirom da će izvještaje za period jul-septembar objaviti kompanije iz skoro svih sektora.

Evropske berze su zabilježile mešovite rezultate prvog trgovačkog dana. Španski IBEX ponovo je predvodio gubitnike nakon novog talasa političke neizvjesnosti oko proglašenja katalonske nezavisnosti. Britanski FTSE je pao 0,1%, njemački DAX je porastao 0,1%, dok je francuski CAC skočio 0,2%.

Nafta je zabilježila veliki rast na jučerašnjem trgovanju podstaknuta sukobima u Iraku koji predstavlja drugu po veličini članicu OPEC-a. Američki WTI je skočio 0,8% na 51,8 USD po barelu, dok je Brent dobio na vrijednosti 1,2% i okončao trgovanje na nepunih 58 USD po barelu.

Check Also

„Jaka privreda – uspješna Crna Gora“: Novi strateški dokument UPCG za stabilniji biznis

Novi strateški dokument Unije poslodavaca Crne Gore „Analiza parafiskaliteta na lokalnom nivou: opštine Budva, Bijelo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *