Američki indeksi na novom maksimumu nakon objave transkripta Fed-a

Najbitniji američki berzanski pokazatelji dostigli su nove rekordne nivoe nakon što je Fed objavio zaključke sa prethodnog sastanka, u kojima se navodi njihovo povjerenje u snagu američke ekonomije i skoro sigurno podizanje kamatne stope u decembru.

Sva tri indeksa registrovala su rast u rasponu od 0,2% – 0,3%. Dow Jones je, najviše zahvaljujući rastu Johnson&Johnson-a, dostigao 22.879,9 poena, dok je S&P 500 skočio na 2.555,2 poena. Nasdaq je na kraju sesije zabilježio vrijednost od 6.603,5 poena, što je novi rekordni nivo ovog indeksa tehnoloških akcija.

Nastavak španske krize i dalje utiče na pojačan oprez investitora, pa najveća evropska tržišta nastavljaju sa mješovitim kretanjima. Njemački DAX porastao je 0,2% na 12.970,7 poena, dok su CAC i FTSE sesiju zatvorili u blagom minusu na 5.362,4, odnosno 7.533,8 poena, respektivno.

Nafta je nastavila uzlazni trend u skladu sa procjenama o povećanoj tražnji do kraja tekuće i u narednoj godini. Američki WTI oporavio se 0,8% na 51,3 USD po barelu, dok je evropski Brent uvećao vrijednost za 0,5% na 56,9 USD po barelu.

Check Also

Nafta dodatno pojeftinila zbog neočekivanog rasta američkih zaliha

Cijene nafte danas su pale na međunarodnim tržištima u kontekstu neočekivanog rasta američkih zaliha, podatka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *