“Konjević najbolje zna ko je najviše para iznio iz Montenegro Airlinesa”

1 komentar

Predsjednik Vlade Duško Marković, kazao je juče u Ulcinju da će Vlada podržavati Montenegro airlines i naglasio da ovu kompaniju danas najviše kritikuju oni koji su iz nje iznijeli najviše novca. Premijer je takođe istakao da će, ukoliko Montenegro airlines ne bude imao perspektivu, Vlada u skladu sa zakonom pokrenuti procedure da preuzme odgovornost za to i da izmiruje obaveze prema kreditorima.

VLADA ĆE PODRŽATI MONTENEGRO AIRLINES

“Danas Montenegro airlines kritiku ju oni koji su najviše novca iznijeli iz Montenegro airlinesa po osnovu naknada u upravnim odborima, dnevnicama, putovanjima… Treba li da Vas podsjetim koji su to ljudi? Ja neću, ali pitajte gospodina Konjevića, on to bolje zna jer je tamo bilo najviše ljudi iz njegove stranke. Da li radimo po zakonu o tome odlučuje neko drugi. Mi smo to uradili u skladu sa zakonom i po osnovu ovlašćenja koja ima Vlada. Ko god misli da Vlada to nije uradila po zakonu ima tužioca i policiju i neka objavljuje, potkazuje i denuncira, a mi ćemo raditi svoj posao… Samo neodgovorni pojedinci, politički ostrašćeni i kalkulanti mogu Vladi spočitavati njeno opredjeljenje i namjeru da podrži MA i da tu kompaniju dovede u fazu kada će problemi u njenom poslovanju biti kvalitetnije riješeni”, poručio je predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanja novinara na kraju posjete Ulcinju.

Premijer je saopštio da preusmjereni prihodi nijesu sredstva Aerodroma, nego budžeta, kao i to da “odgovorna Vlada ne smije dozvoliti da opterećenja i zaduženja Montenegro airlinesa padnu u jednom danu na teret budžeta”.

Pitanje MA prekjuče je bilo povod da se oglasi potpredsjednik SDP, Raško Konjević koji je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da ispita ugovore tvrdeći da se profit Aerodroma Crne Gore u iznosu od 2,3 miliona eura daje kao garancija Montenegro airlines-u (MA) za kredit kod Hipotekarne banke.

Konjević je rekao da je Vlada na sjednici 21. septembra dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine umjesto u državni budžet daju kao garanciju – keš kolateral MA za kredit kod Hipotekarne banke, pozivajući se na interni, odnosno tajni dokument Ministarstva saobraćaja, odnosno Vlade.

MA: STEČAJ BI BIO OGROMAN GUBITAK I ZA DRŽAVU

Povodom prozivanja MA od bivšeg ministra finansija u Vladi izbornog povjerenja, oglasila se i nacionalna avio kompanija, obavještavajući javnost da je u prvih devet mjeseci ove godine prevezeno ukupno 464.115 putnika, te da je plan da se u posljednjem kvartalu preveze još oko 86 hiljada putnika. To znači da će u 2017. godini biti oko 550 hiljada prevezenih putnika.

Kako navode u saopštenju, na bazi nedavnog istraživanja tržišta za potrebe kompanije, ispostavlja se da je indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi na bazi prevezenih 550 hiljada putnika na godišnjem nivou oko 165 miliona eura.

“U 2018. godini planiramo da prevezemo oko 620 hiljada putnika, pa će taj doprinos biti znatno veći, blizu 200 miliona eura”, precizira se u saopštenju.

“MA prevozi trećinu ukupnog broja putnika na godišnjem nivou na crnogorskim aerodromima, u periodu van sezone taj procenat ide i do 45 odsto. Pri tome čini Crnu Goru dostupnu i povezanu sa glavnim evropskim centrima preko cijele godine”, kažu u nacionalnoj avio kompaniji.

Prema njihovim riječima, zatvaranje kompanije ili njen odlazak u stečaj u periodu prije ili tokom turističke sezone značilo bi ogromnu štetu za državu, i kroz negativan imidž destinacije Crne Gore i, ekonomski, u smislu plaćanja obeštećenja putnicima i dobavljačima, i raspada jednog složenog poslovnog sistema koji je građen preko 20 godina.

“Takav scenario bi proizveo direktnu štetu, i kompaniji i državnom budžetu, koja bi se mjerila u više desetina miliona eura”, ocijenili su iz MA.

Godišnji obrt MA oko 60 miliona eura

Iz MA su saopštli da je preliminarni rezultat finansijskog poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine za dva miliona eura bolji u odnosu na isti period prethodne godine, dok će godišnji obrt iznositi oko 60 miliona eura.

“U MA je po svim vrstama ugovora angažovano oko 450 zaposlenih (optimizacijom će broj biti sveden na oko 350), većinom stručnog i licenciranog letačkog, tehničkog i zemaljskog osoblja u čiju su obuku uložena značajna sredstva. Neto plata zaposlenih je na godišnjem nivou oko pet miliona eura, što je značajan generator tražnje u Crnoj Gori, uz činjenicu da je za potrebe kompanije uposlena i domaća privreda u vrijednosti između 1,5 do dva miliona eura”, precizira se u saopštenju.

Kako navode iz MA, model koji se trenutno razmatra, uz optimizaciju na svim nivoima poslovanja i finansijsko restrukturiranje, osim povećanja prihoda i broja putnika, značio bi i stvaranje pretpostavki za redovno izmirenje svih obaveza koje proizilaze iz poslovanja.

“Navedeni podaci pokazuju značaj koji kompanija ima za turizam i ukupnu crnogorsku privredu, i očigledno je da je uspješno poslovanje kompanije u 2017. godini gledano kroz broj prevezenih putnika uticalo na dobre turističke pokazatelje i visok privredni rast”, tvrde iz MA.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *