Da li će se privatizovati HG Budvanska rivijera?

Dodajte komentar

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića informaciju o tome da li država namjerava da privatizuje Hotelsku grupu (HG) Budvanska rivijera i kada, da li su po tom pitanju preduzimane službene radnje i koji će model biti primijenjen.

“Imajući u vidu trenutnu vlasničku strukturu u toj kompaniji, razmišlja li se o modelu podjele gdje bi jedan dio (kompleks Sveti Stefan i Miločer) ostao u stoprocentnom vlasništvu države Crne Gore, a drugi dio pripao ostalim licima koja se trenutno nalaze u vlasničkoj strukturi kompanije i koja bi na osnovu toga postala većinski vlasnici preostalog dijela kompanije”, naveo je Damjanović u dopisu koji je juče uputio Raduloviću. Većinski vlasnik Budvanske rivijere je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija).

Oko 15,23 odsto udjela pripada AIK banci iz Beograda, u kojoj srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svojih firmi kontroliše 91 odsto akcija. On je i predsjednik Upravnog odbora te banke. Montenegroberza je u aprilu 2016. godine upisala 1,2 miliona akcija Budvanske rivijere koje su u blok trgovini kupljeni od kompanije Stratex za šest miliona eura. Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da dijele viziju razvoja te hotelske grupacije i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji.
Mediji su još 2014. kada je Stratex preuzeo oko 30 odsto akcija Budvanske pisale da su to uradili kreditom AIK banke. Stratex Development Budva sada ima 9,39 odsto akcija, a njena firma Stratex Hospitality Beograd još 5,83 odsto.

Budvanska rivijera sa oko 3.800 kreveta najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori. Sa dugom i bogatom tradicijom pružanja ugostiteljskih usluga ima prepoznatljiv imidž na turističkom tržištu Evrope.

Budvanska rivijera upravlja i posluje sa pet hotelaPalas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi (tri plus zvjezdice i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi ( tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica.)

Hotelska grupa u svom sastavu ima i hotele Sveti Stefan i Miločer koji su od januara 2007. pod tridesetogodišnjim zakupom firme Adiratic Properties i poznatog svjetskog brenda Aman Resorts. Dio grupe od 2012. godine je i hotel Piva u Plužinama.

Budvanska rivijera je u ovogodišnjem Vladinom planu privatizacije.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *