Pregled štampe za 15. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Na kraju avgusta u blokadi oko 15,8 hiljada preduzeća

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke, na kraju avgusta u blokadi bilo oko 15,81 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,12 odsto manje nego u julu. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 625,47 miliona eura, što je 0,83 odsto više nego na kraju jula, prenosi Mina-business.

KAP i Vektra su najveći dužnici

Ukupan carinski dug iznosi oko 4,2 miliona eura, a najveći dužnik je Kombinat alumiijuma (KAP) koji duguje 1,18 miliona eura, saopšteno je Vijestima iz Uprave carina. Iz te institucije kojom rukovodi Vladan Joković, objašnjeno je da se podatak o dugu odnosi 1. septembar ove godine i da obuhvata dug veći od 1.000 eura.

CBCG dobija još jednog guvernera

Vlada je usvojila predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima se predviđa povećanje broja članova Savjeta te institucije, tako što će se otvoriti još jedno mjesto viceguvemera.

Dnevne novine

Neznatno manje blokiranih preduzeća

Računi 15.810 preduzeća u Crnoj Gori bili su u blokadi na kraju avgusta, što je 0,12 odsto manje u odnosu na jul, pokazuju podaci Centralne bane (CBCG).

Izmjene u cilju usaglašavanja sa tekovinom Evropske Unije

U cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, Vlada je, na jučerašnjoj sjednici, utvrdila predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore i Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

Više od milion korisnika mobilne telefonije u julu

U Crnoj Gori je na kraju jula bilo skoro 1,1 milion korisnika mobilne telefonije, što je 5,7 odsto više u odnosu na jun.

Dan

Vlada se zadužuje još 35 miliona eura

Vlada će se zadužiti 35 miliona eura kod Njemačke banke za razvoj (KfW) za potrebe Glavnog grada, a u vezi sa realizacijom projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza 1, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici. Ukupna vrijednost projekta je 50,35 miliona, a preostali novac će biti obezbijeđen iz grantova, u iznosu od 10,15 miliona, i iz sredstava Glavnog grada, 5,2 miliona.

Dogovarali kineske investicije

Crnogorsko-kineski odnosi su kvalitetni i prijateljski a Forum gradonačlenika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope će dati novi impuls tim odnosima prvenstveno na ekonomskom planu, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa gradonačelnikom Pekinga Čenom Điningom.

Podržavaju fiskalnu strategiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) prepoznaje da je Crna Gora kreiranjem i doslednim sprovođenjem balansiranih mjera fiskalne i makroekonomske politike pokazala odlučnost u dostizanju dugoročne fiskalne stabilnosti i održivosti, i na dobrom je putu snaženja svoje pozicije u međunarodnim okvirima. To je saopšteno na sastanku ministra finansija Darka Radunovića i izvršnog direktora MMF-a Entoni de Lanoja.

Pobjeda

Diplomatama iz budžetske rezerve izmiruju troškove od 215.000 eura

ladaje juče dala saglasnost da se iz budžetske rezerve prebaci 210.000 eura za izmirenje troškova diplomatsko konzularnih predstavništava iz prošle godine.

Zemljište ponovo dato Katarcima, Zaštitnik se žali

Sporno zemljište u Pržnu, koje je kupila firma Katari diar, prema izvodu iz katastarske evidencije, ponovo je upisano na Arape, objavio je sinoć Javni servis.

Konsultacijama do optimalnog sanacionog fonda

Iz Ministarstva finansijajuče su u izjavi za Pobjedu kazali da će prije koncipiranja zakona o sanaciji banaka i izmjena zakona o bankama obaviti konsultacije sa Centralnom bankom Crne Gore i Udruženjem bankama. -U konsultacijama će se riješiti i pitanje sanacionog fonda. Naš cilj je da se pronađe optimalno rješenje, prvenstveno vodeći računa o balansu između potrebe za obezbjeđivanjem finansijske stabilnosti i nametanja dodatnih opterećenja bankarskom sektoru koje se može “preliti na korisnike njihovih usluga kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *