Vozom od Londona do Tokia: Nova ruta povezivaće transsibirsku željeznicu s Japanom

Putnici bi uskoro mogli putovati od Londona do Tokija preko transsibirske željeznice rutom dugom 13.518 kilometara, a radi se o ambicioznom prijedlogu ruske vlade.

Projekt će uključivati i izgradnju mosta dugog 45 kilometara koji će omogućiti prelazak voza preko Istočnog mora.

S početnom tačkom u Londonu, putnici će proći kroz srce Rusije prije nego stignu u krajnje odredište Wakkanai u Japanu.

Prijedlog je opisan kao “istorijski most” zbog propusta Moskve i Tokija da postignu sporazum i zvanično okončaju antagonizam koji je nastupio nakon Drugog svjetskog rata kada je Staljin pripojio Kurilska ostrva 1945. godine koji su od tada predmet teritorijalnog spora.

Voz će prolaziti kroz Njemačku i Poljsku prije nego stigne u Istočnu Evropu.

Putin navodno želi podstaći investicije u istočnim dijelovima Rusije i u ozbiljnim je razgovorima s japanskim zvaničnicima da pokrenu planove.

Njegov pomoćnik za saobraćaj Sergej Ivanov je rekao kako je veza između Japana i Sakhalina, najvećeg ruskog ostrva koji je djelimično bio pod kontrolom Tokia prije Drugog svjetskog rata, dugoočekivani san.

“Nudimo japanskim partnerima da razmotre izgradnju puta i željezničkog prolaza od Hokkaida do južnih dijelova Sakhalina”, rekao je Ivanov.

Planovi su predstavljeni na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Trenutno, putnici mogu ići transsibirskom željeznicom od Pekinga preko Mongolije, ka krajnjem odredištu – Moskvi u koju stižu za nešto manje od 15 dana, a ruta je najpopularnija među studentima željnim avanture.

Check Also

Zašto najveći svjetski menadžer za bogatstvo odbija bitkoin?

UBS Group AG, najveći menadžer bogatstva na svijetu, nije spreman da izvrši alokaciju portfelja za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *